Na Lopud doplovio Tehnički muzej Nikole Tesle iz Zagreba

Učenicima osnovne škole na Lopudu doplovio je Tehnički muzej Nikole Tesle iz Zagreba s ruksakom punim kulture i tehničke baštine. Ruksak pun kulture program je Ministarstva kulture i medija koji već godinama obilazi prometno slabije povezana i dislocirana područja diljem Hrvatske.

Lopud, otok na sat vremena plovidbe od Dubrovnika. Područna škola ima 13 učenika, 9 u razrednoj i 4 u predmetnoj nastavi, odjeli su kombinirani, ove godine nema ni jednog sedmaša. Svi dobro znaju da život na otoku ima svoje mane i prednosti.

- Ljeti je vrhunski ima prijatelja dosta, ali zimi je usamljeno nema ničega, ne radi ništa. A ići u školu ovdje je lagano jer profesori se obraćaju samo tebi jer vas je malo - za emisiju More rekao je Luka Lenert, učenik 8. razreda.

- Zimi ne radi ni jedna trgovina i onda moramo ići u grad kupovati stvari, a što se tiče škole ovdje je super ići u školu zimi jer je kratko doći do škole - kazala je Nina Konjuh, učenica 4. razreda.

A sada veselju nema kraja jer na otok je stigla ekipa Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba s ruksakom punim kulture i tehničke baštine.

- Naš program s kojim sudjelujemo posljednjih godina u Ruksaku zove se "Letim, vozim, učim" i s njim približavamo djeci našu tehničku baštinu posebno odjel prometa TMNT te neke od hrvatskih velikana znanosti i tehnike Fausta Vrančića i Slavoljuba Penkale - istaknula je muzejska savjetnica pedagoginja Katarina Ivanišin Kardum, Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb.

Učenici uče o ljudima koji su bili ispred svoga vremena i o njihovim izumima. Prema nacrtima Fausta Vrančića izrađuju Homo volansa ili letećeg čovjeka.

- Naučili smo što je sve Faust Vrančić izumio i sad radimo našu malu maketu padobrana - kazala je Matea Tolja, učenica 5. razreda.

Slavoljub Penkala bio je konstruktor prvog hrvatskog aviona pa učenici sastavljaju model dvokrilca. Ruksak pun kulture program Ministarstva kulture i medija već godinama obilazi prometno slabije povezana i dislocirana područja diljem Hrvatske.

- Mi smo oduševljeni, ovo nije prvi put da je Ruksak pun kulture kod nas, djeca su jedva dočekala da se tako nešto organizira - naglasila je Ivana Dominiković, učiteljica razredne nastave PŠ Lopud.

- Da osjete tu pokretačku snagu inovativne misli, Faust Vrančić je za to izvrstan primjer jer svi znanstvenici koje smo predstavljali radili su za napredak društva - kazala je Ivanišin Kardum.

Najzabavnija je vožnja na replici bicikla iz 19. stoljeća. Treba biti spretan jer velociped nema kočnice.

- Nisam nikad čuo, ali znam da je jako star - rekao je Marko Mozara, učenik 6. razreda.

Uz izumitelje, padobrane i zrakoplove lakše je prebroditi zimsku usamljenost na otoku, piše HRT.

I.G.