Na Lastovu obilježen Svjetski dan Svemira

LASTOVO – Od 4. do 10. listopada na Lastovu se obilježavao Svjetski tjedan svemira u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lastovo. U sklopu aktivnosti u Osnovnoj školi Braće Glumac postavljena je izložba PRVE ŽENE U SVEMIRU koja priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje.

U prostorima Društvenog centra Lastovo održana je dvodnevna Mala škola astronomije na kojoj je sudjelovalo 15 polaznika od predškolskog uzrasta do učenika 5. razreda osnovne škole, a vodio ju je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Kroz dva dana prošli smo kroz cijeli Sunčev sustav koristeći Bojanku Sunčevog sustava, a obzirom na loše vremenske prilike, umjesto promatranja teleskopom u sklopu radionice je prikazan film Gubiti mrak (Losing the dark) te je održano kratko predavanje o utjecaju svjetlosnog onečišćenja na noćno nebo, čovjeka, biljni i životinjski svijet.

Foto: HAS

U petak 8. listopada glavni je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević gostovao u Osnovnoj školi Braće Glumac u Lastovu i u sklopu nastave iz prirode za 6. razred održao blok sat o Sunčevom sustavu.

Foto: HAS

Službeno pokrenut postupak za proglašenje Međunarodnog parka tamnog neba na otoku Lastovu

U četvrtak 7. listopada u večernjim satima u uredu načelnice Općine Lastovo održan je sastanak o nastavku aktivnosti vezano za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba na Lastovu te je i službeno pokrenut postupak za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA).

Foto: HAS

Sastanak je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, a na sastanku su sudjelovali načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić, ravnateljica Osnovne škole “Braća Glumac” Vedrana Ortika-Medini, predstavnica Parka prirode Lastovsko otočje Maja Rešić, direktorica Turističke zajednice Općine Lastovo Bruna Rizvanović, djelatnica turističke zajednice Diana Magdic i nastavnica fizike i tehničke kulture u osnovnoj školi Ana Lešić.

Foto: HAS

U petak 8. listopada u jutarnjim satima glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević se u prostorijama Parka prirode lastovsko otočje sastao s ravnateljem parka prirode Mirom Maričevićem, a bilo je govora o aktivnostima koje će park poduzeti vezano za postupak kandidature Lastova za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba.

I.B.