Na Kvarneru noćas zabilježeno preko 900 udara munja, danas zbog bure crveni meteoalarm

Nakon žestokog nailaska fronte, protekla noć donijela je daljnji pad temperature zraka i spuštanje snijega sve do 300-350 metara nadmorske visine. Grmljavinske se pak aktivnosti ne bi posramilo ni srce ljeta. Najjači sustav oko ponoći zahvatio je Cres i Lošinj gdje je bilo obilne kiše i tuče uz pravo nevrijeme, javlja Istramet.

Povremene grmljavine bilo je i u Istri, a prema javljanju čitatelja ponegdje je uslijed udara munja došlo do nestanka električne energije. Pritom je u samo 20-ak minuta zabilježeno više od 900 udara munja.

Foto: Istramet

Snijeg je pokrio gorska područja, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje meteoalarma za područje Kvarnera zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Upozorenje za pomorce:

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimični udari bure 35-60, u Velebitskom kanalu do 75 čvorova, noću će se proširiti i južnije gdje se još prijepodne, samo na krajnjem jugu sve do kraja dana, očekuju udari južnog vjetra 35-50 čvorova. Ponegdje more 5. Mjestimice nevere, uglavnom na južnom i srednjem Jadranu.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektne linije: Sobra-Prapratno i Stinica-Mišnjak
  • katamaranske linije: Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, Vis-Split i Novalja-Rab-Rijeka.

D.G.