Na Jamajci počeo projekt velikog čišćenja oceanskog plastičnog otpada

Jamajka je jedna od prvih zemalja u razvoju koja se priključila globalnom projektu GloLitter Partnership, čiji je cilj izgraditi potrebnu infrastrukturu kako bi se smanjio i prenamijenio oceanski otpad. Prema posljednjim istraživanjima obalne zemlje godišnje u oceane odbacuju 4,8 do 12, 7 milijuna tona plastičnog otpada, koji negativno utječe na morski život, zdravlje ljudi i pomorsku industriju.

Dobar dio plastičnog otpada stvara i ribarska industrija, zbog čega projekt GloLitter Partnership razvija i nudi alternativna rješenja koja bi u konačnici trebala potpuno zamijeniti plastičnu brodsku opremu, piše The Maritime Executive.

Foto: Pixabay

Jamajka je jedna od 10 zemalja odabranih u ovaj projekt vrijedan 4,5 milijuna dolara.

– Jamajka je mala otočna država u razvoju, s otvorenim gospodarstvom, koja jako puno ovisi o plavoj ekonomiji u trgovini, turizmu i gospodarstvu. Stoga je odličan kandidat za ovaj projekt od kojeg može samo profitirati – istaknuo je generalni direktor Pomorske uprave Jamajke Peter Brady.

Vlasti Jamajke svoja iskustva žele podijeliti i s ostalim Karipskim zemljama.

U sklopu projekta GloLitter Partnership, u vodama oko Jamajke tražit će se odbačena, plastična ribolovna oprema, koja bi se u sklopu posebnih lučkih objekata reciklirala i ponovno upotrebljavala. Program financijski podupire norveška vlada, čiji konzultant bi trebao pomoći lokalnim vlastima u institucionalnim i zakonskim reformama koje bi u konačnici trebale dovesti do spriječavanja stvaranja novog morskog otpada.

Projekt traje do 2024. godine.

K.B.