Na današnji dan prije 32 godine Mladić je sa svojim 9.korpusom napao Šibenik. Nije uspio!

Točno u 17:57 te 1991. godine oglasila se sirena koja je značila i početak bitke za ovaj stari hrvatski kraljevski grad. Odlučna je borba trajala do 23.rujna.

Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer se moralo obraniti Šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo bilo koju od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu. Glavni nositelj napada bila je 221. mtbr s pridodanom oklopnom bojnom i TO „SAO Krajine“. Iznutra su velikosrpske snage imale svoja uporišta u gradu i okolici u vojarnama, ratnoj luci, obalnim topničkim bitnicama na otocima Žirju i Smokvici te na obali u Zečevu i Rogoznici jake snage JNA.

I sve to skupa im nije bilo dovoljno da pokore čeličnu volju i hrabrost hrvatskih branitelja. Nakon sedam dana teških borbi, 23. rujna oko podneva hrvatski branitelji – pripadnici ZNG-a 113. brigade, policije i 4. bojne 4. gardijske brigade potjerale su tenkove i pješaštvo agresorske JNA i srpskih paravojnih snaga sa Šibenskog mosta, prisjeća se ŠibenikIN.

J.T.