Na današnji dan, 1895. godine puštena je u pogon hidroelektrana ‘Krka’

Hidroelektrana Jaruga ili skraćeno HE Jaruga, druga je najstarija hidroelektrana u svijetu a prva u Europi. Sagrađena je ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki a danas se nalazi unutar Nacionalnog parka Krka.

Dana 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava: Hidroelektrana “Krka” – Šibenik. Nakon HE Krke, kasnije nazvane Jaruga I, gradi se mnogo veća hidroelektrana Jaruga II.

Foto: Krka National Park

Najviše zaslugom Nikole Tesle je upravo na prostoru Hrvatske sagrađena prva europska hidroelektrana. Puštena je u promet tri dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare. Ispod slapa Skradinskog buka je sagrađena turbina, dva generatora (42 Hz, 550 kW) i transformator koje je izradilo mađarsko poduzeće Ganz. Sagrađen je i 11,5 km dug dalekovod na drvenim stupovima do obližnjeg Šibenika, te je Šibenik bio prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu električnu struju za svoja postrojenja. Tri godine kasnije su počeli radovi na proširenju i modernizaciji hidroelektrane. Nova hidroelektrana HE Jaruga 2 je sagrađena 1903. i radi do danas, piše Šibenski portal.

I.G.