Na dan otvaranja Zimskog festivala Dubrovnik zabilježio 48 posto više noćenja u odnosu na 2019. godinu

DUBROVNIK - Deveti Dubrovački zimski festival otvoren je u subotu paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete, posjetom Djeda Mraza iz Laponije i nastupom grupe Dalmatino, a prepun Stradun pokazao je da su Dubrovčani i njihovi gosti s odobravanjem prihvatili ovogodišnji adventski program, koji gradska uprava u suradnji s partnerima organizira nakon dvogodišnje pauze uzrokovane korona krizom.

I izvješće ostvarenog turističkog prometa kroz sustav eVisitor potvrdilo je prepoznatljivost ponude Dubrovnika u razdoblju Adventa na tradicionalno naklonjenim turističkim tržištima.

Tako je na dan 26. studenog 2022. u Gradu zabilježen 1.042 dolazak, što je s indeksom 96 u razini rezultata zabilježenih na isti dan 2019. godine. Podaci o realiziranim noćenjima još su indikativniji, pa je na isti dan bilo 2.685 noćenja koja su ostvarili strani i domaći posjetitelji, čime je u odnosu na isti dan 2019. godine zabilježeno povećanje od 48 posto u noćenjima (indeks 148). Strani posjetitelji su uvjerljivo u prednosti pa su ukupno 2097 noćenja ostvarili stranci s najzatupljenijim tržištem Bosne i Hercegovine, a slijede ga gosti iz Albanije i Njemačke.

Budući da je Zimski festival tek započeo i uzimajući u obzor raznolik i bogat program, od koncerata na Stradunu pa do sadržaja na drugim lokacijama, očekivanja od turističkih rezultata tijekom prosinca opravdano su visoka.

I.G.