Na Braču se večeras održava Noć hrapoćuše

DOL - Udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja i ekologiju “Hrapoćuša”, Turistička zajednica općine Postira i Centar za kulturu Brač organizira jedanaestu “Noć hrapoćuše”, tradicionalnu manifestaciju posvećenu jedinstvenom bračkom kolaču, koji je 2012. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.

Dolska torta hrapoćuša jedinstvena je po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a naziv je dobila po lokalnom kamenu „hrapoćuša“ na koji neodoljivo podsjeća. Taj hrapavi kamen crvenkaste boje korišten je u gradnji suhozida, stambene arhitekture i gospodarskih sklopova u Dolu, stoji u opisu Centra za kulturu Brač.

Njezina priprema tema je tradicionalne izložbe koja će u "Noći hrapoćuše" biti postavljena na otvorenom, u plitkim špiljama od kamena hrapoćuše koje se posebno osvijetle samo za ovu večer.

Udruga Hrapoćuša predstavit će Kućicu vivera i okoliš koje su obnovili zajedničkim, vrijednim radom. Radi se o špiljskoj nastambi u kojoj su živjeli najstariji stanovnici Dola, nazvanoj po dolskom nadnaravnom mitskom biću – viveru.

Za "Noć hrapoćuše" pripremljena je i izložba fotografija Aleksandra Kukeca "Brački memento" nastalih u razdoblju od 1955. do 1965. godine. U opusu Aleksandra Dade Kukeca, jednog od naistaknutijih hrvatskih fotografa, iznimno vezanog za Brač, nastalo je mnoštvo fotografija otoka kao vrijedan dokumentarni, umjetnički i etnografski materijal, pravo blago i memento hrvatske tradicije i kulture.

Prigodan program "Noći hrapoćuše" počinje u 20:30, a više informacija pronađite na Facebook stranici Centra za kulturu Brač.

J.K.