NA BRAČU PALA BESPILOTNA LETJELICA Doznajemo da se radi o dronu kojeg koristi Ministarstvo mora

BOL – Oko 9.20 sati jugoistočno od bračkog aerodroma došlo je do pada bespilotne letjelice, javlja Dalmacija danas.

Prilikom pada drona došlo je do zapaljenja, pa su u akciju gašenja izašli vatrogasci iz Bola i Supetra.

– Bio sam na bračkom aerodromu i u jednom trenutku su svi počeli trčati. Vatrogasci su krenuli s bračkog aerodroma put Bola. Putem smo naišli na mjesto pada gdje je izbio požar. Vidjeli smo već četiri vatrogasna vozila u tom smjeru – rekao je čitatelj.

– Trenutno je opožarena površina oko 100 kvadrata borove šume na nepristupačnom terenu. Požar gase vatrogasci DVD Supetar, Bol, Pučišća i Selca – rekao je za Dalmaciju danas vatrogasni zapovjednik Nikola Martinić Dragan.

Foto: MPPI

Eksperimentalni program nadzora Jadrana

Iz izvora u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za Morski HR je neslužbeno potvrđeno da je dron u vlasništvu Europske agencije za sigurnost na moru (EMSA) koja se koristi kroz eksperimentalni program koji traje tri godine za nadzor Jadrana.

Podsjetimo, bespilotni zrakoplovni sustav tipa ‘Schiebel Camcopter S-100‘ predstavljen je prošle godine upravo na Braču, a čine ga zemaljska upravljačka jedinica i zrakoplov s vertikalnim uzlijetanjem i doletom do 100 km. Bespilotni zrakoplov konstruiran je za šest sati autonomije letenja i opremljen najsuvremenijom senzorskom opremom, koja omogućuje djelovanje u dnevnom i noćnom režimu rada.

Foto: MPPI

Projekt implementacije sustava bespilotnog zrakoplova za nadzor Jadrana realiziran je u sklopu sveobuhvatnog Projekta nadzora mora, koji EMSA provodi s nacionalnim tijelima nadležnim za sigurnost plovidbe i zaštitu mora i prikazan je kao projekt od posebnog državnog i javnog interesa, jer je trebao značajno podići sigurnost plovidbe Jadranom.

“Uvođenjem bespilotnih zrakoplova u svrhu pružanja podrške sigurnoj plovidbi i zaštiti mora od onečišćenja u redovnu primjenu, Republika Hrvatska svrstava se među prve članice Europske unije, koja su realizirale primjenu ovog sustava, napomenuli su tada iz Ministarstva.

Okolnosti pada još nam nisu poznate, a sat poslije i službeno se s potvrdom oglasilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, o čemu više možete pročitati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora potvrdilo: “Pao je dron kojeg koristimo, na nepristupačnom i nenaseljenom dijelu Brača”
Od danas u funkciji nova bespilotna letjelica za nadzor Jadrana