Na Braču izbušili stijene budućeg geoparka da bi prišarafili ležaljke!

SUTIVAN – Tek kad pomislite da ste, kad je o uništavanju i privatiziranju pomorskog dobra, vidjeli i čuli sve, nađu se novi pametnjakovići koji ljudskom glupošću na našoj obali dotaknu nove nebeske vrhove.

Prizori koji graniče sa zdravom pameću stižu s otoka Brača. Naime, između dviju najpoznatijih sutivanskih plaža – Bistrice i Likve, netko je zašarafio ležaljke na pomorskom dobru. Ne samo da se radi o pomorskom dobru, već o području koje se najozbiljnije namjerava zaštititi kao rezervat, odnosno geopark. Da stvar bude gora, zaštita treba obuhvatiti upravo ove izbušene stijene.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Općina Sutivan povjerila je Narodnoj knjižnici Sutivan vođenje projekta formiranja poučne geološke staze na tom području obale koji knjižnica provodi u suradnji sa stručnjacima Hrvatskog geološkog instituta. Također su pokrenute radnje proglašenja zapadne punte Likve geološkim spomenikom prirode u cilju trajne zaštite ovog važnog lokaliteta. Svemogući Google na svojoj globalnoj karti već je to napravio.

Foto: Google Maps

Ovo je, naime, geološka točka na kojoj su pronađeni dobro očuvani tragovi udara asteroida u našu planetu prije 66 milijuna godina. Taj važan trenutak u povijesti Zemlje čini granicu između dva geološka doba: Mezozoika i Kenozoika i stručno se naziva K – Pg granica. Upravo taj ključni trenutak za evoluciju sisavaca izuzetno je dobro sačuvan na području uvale Likva što ga čini točkom od svjetskog značaja i predmetom brojnih sadašnjih i budućih geoloških istraživanja.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

I tako je bilo dok se nije našao pametnjaković koji je bušilicom išao pričvrstiti ležaljke. Ponavljamo, netko je sebi dao truda i svrdlima, tiplama i šarafima pričvrstio ležaljke u kamene škrape.

Priču su objavili i na Facebook stranici „Pozdrav iz Supetra“ i poručili autoru ove instalacije sljedeće:

„Nadamo se da ovu stranicu prate i odgovorni u Sutivanu. Čudno je doduše da već sami nisu primjetili da su im sike izbužane i u njih zavidane ležaljke na neupitnom pomorskom dobru. Možda su i vidjeli pa žmire prominentnim stivanskim iznajmljivačima koji se kite ovako pretencioznim nazivom svojih apartmančića.

Gospodo ovo je gadljivo, a mi vam dajemo do ponedjeljka da odvidate ležaljke jer nakon toga podnosimo prijavu nadležnoj inspekciji i kaznenu prijavu za devastaciju obale“, poručuju na ovoj stranici.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Na jednoj od objavljenih fotografija su i dva broja telefona, pa nam nije bilo teško nazvati na prvi od njih:

Zovemo vas u vezi ovih ležaljki koje su zavidane na pomorskom dobru. Jeste li vi to možda napravili?

Gospođa koja nam se javila na telefon, predstavila se (podaci poznati redakciji) i nakon što je shvatila da smo novinari, telefon je predala drugoj gospođi koja je odgovorila sljedeće:

– Pozdrav, ja sam vam na jednom dječjem rođendanu, pa nažalost sad ne mogu pričat s vama.

Jeste li vi zavidali ove ležaljke za škrape?

– Nazovite sutra ujutro. Doviđenja – kratka je bila gospođa i poklopila slušalicu.

Pokušali smo nazvati i na drugi broj, no na taj se nitko nije javio.

Kako ovo izgleda, najbolje je da se sami uvjerite na ovim fotografijama.

Foto: Pozdrav iz Supetra / Facebook

Jurica Gašpar