Na 28. Sajmu knjige u Istri kultni redatelji i književnici

Kultni redatelji i posebni programi vezani uz film izmjenjivat će se na 28. Sajmu knjige u Istri u sklopu programa Hollybook, usmjerenog prema filmu, odnosno Pulskom filmskom festivalu, koji iduće godine obilježava 70. obljetnicu, priopćili su organizatori Sajma.

- Vrijeme je za povratak! 28. Sa(n)jam knjige u Istri vraća se u Dom hrvatskih branitelja. Okupljamo se na starom mjestu u staro vrijeme, na tradicionalnim stubama Sa(n)jam ćemo otvoriti točno u podne. Za uvodnu će ceremoniju, baš kao i posljednjih godina, biti zaduženi Matija Ferlin i njegovi suradnici, a već nas prve večeri u Crvenom salonu u 20 sati očekuje jedno od najvažnijih književnih imena ovogodišnjeg Sajma: svoju će knjigu „Povratak baruna Wenckheima“, u izdanju OceanMore, predstaviti veliki mađarski književnik László Krasznahorkai, koji će 28. Sa(n)jam ujedno i otvoriti. Vidimo se u petak, 25. studenog u podne! - Pozivaju na svojim službenim stranicama organizatori sajma.

Da je film nezaobilazan na ovogodišnjem Sajmu, pokazuje i retrospektiva filmova Piera Paola Pasolinija koja će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenoga u sekciji "Filmovi za sva vremena".

Uvertira je to i u novi sajamski program 'Storie italiane' kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Sal ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove 'trilogije života': Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac, navode organizatori.

Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijeva rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.

Sajam će pažnju posvetiti još jednoj važnoj obljetnici i filmskoj smotri zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem festivalu animiranog filma. Bit će predstavljena monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta Zagreb (1972. 2022.)", a kulminacija ovog programa bit će izložba plakata Animafesta i promocija knjige "Stille Reise Minhenski dnevnik" (Srpsko narodno vijeće) redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.

Film i knjiga na ovogodišnjem Sajmu idu kao ruka pod ruku jer književnost i film jesu prirodno povezani, a to će se znatno osjetiti i u sajamskoj knjiškoj ponudi. Osim što će spomenute knjige biti ekskluzivno dostupne na sajamskim policama, ponuda će vrvjeti filmskom literaturom hrvatskih, srpskih i talijanskih nakladnika, zaključili su iz Sajma knjige u Istri, piše HRT.

I.G.