Na 10 lokacija u Makarskoj postavljeni pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

MAKARSKA – Na čak deset lokacija diljem Makarske u posljednja dva dana postavljeni su tzv. pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Intencija je da grad bude čišći, ali i da građani konačno usvoje naviku odvajanja otpada, što je pravilo koje ćemo prije ili kasnije svi morati početi primjenjivati.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji ovakvi spremnici omogućuju smanjenje operativnih troškova u odnosu na klasične spremnike. Putem softwera omogućeno je slanje signala kada je potrebno isprazniti spremnik, a zahvaljujući snažnoj preši za komprimiranje otpada, potreba za njihovim pražnjenjem smanjuje se i do 80%. Solarni sustav ugrađen u spremnike čini ih održivim, neovisnim o energiji, te jednostavnim za ugradnju ili uklanjanje.

Montažni pametni spremnici postavljeni su u Ulici don Mihovila Pavlinovića, u Ulici Stjepana Ivičevića, na Trgu 4. svibnja 533., na Kačićevu trgu, u Ulici Ante Starčevića, na raskrižju Ulice Stjepana Radića i Ulice Ante Starčevića, na Šetalištu Sv. Petar, na korijenu lukobrana, na Trgu Tina Ujevića i Gradskom sportskom centru.

Deset novih spremnika nastavak je plana nabave komunalne opreme čiji je cilj utjecati na smanjenje sezonskog opterećenja otpadom na području gradske rive i frekventnijim lokacijama u gradu te približiti Makarsku korak bliže ka održivom gospodarenju otpadom i održivom turizmu.

J.K.