MUZEJ NA OTVORENOM Za promociju drvene brodogradnje, u Betinu ide pola milijuna kuna

BETINA – Upravni odbor LAGUR / FLAG GALEB odabrao je projekt “Razvoj društveno-kulturne infrastrukture i muzeja na otvorenom Muzeja betinske drvene brodogradnje” kojeg je taj muzej prijavio u partnerstvu sTurističkom zajednicom Betina, kojeg će financirati u iznosu od gotovo pola milijuna kuna.

Projektom će se realizirati muzealizacija dijela mjesne lučice pod koncesijom muzeja, kreirati edukativne tematske staze kroz mjesto kojima će se interpretirati brodogradnja, obrtništvo i mjesne znamenitosti, obnoviti stara betinska gajeta Marija te postaviti virtualni touch screen totem koji će biti centralna info točka o kulturnoj baštini i turističkoj ponudi mjesta.

Realizacija cjelokupnog projekta Muzeja betinske drvene brodogradnje – u prvoj fazi vanjskog postava, a u drugoj i reprezentativnog plovećeg postava kroz muzej na otvorenom, te interpretacijom stare betinske jezgre i crkve sv. Frane,  jedinstveni je ovakav projekt u RH. Muzej na otvorenom i stara jezgra Betine jedinstveno su i neodvojivo područje koje zajedničku poveznicu pronalaze u drvenoj brodogradnji i njenom razvoju kroz povijest.

Stazom “Putevima baštine” posjetitelji će doživjeti Betinu putujući kroz vrijeme i otkrivajući tajne iz povijesti betinske brodogradnje i zanatstva (brodograditelji, kovači…) na stvarnim lokacijama. Objedinjene na jednom multimedijskom panelu na središnjem mjesnom trgu pružat će sveobuhvatni prikaz razvoja brodogradnje i lokacija brodogradilišta (kroz povijest i danas) te drugih značajnih kulturno-povijesnih lokacija u Betini.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je rekonstrukcija betinske gajete Marija. Gajeta je starijeg tipa, izgrađena 1922. godine u Betini u škveru brodograditeljske obitelji Filipi i izvorni je predstavnik stare generacije betinskih gajeta. Brod nije u plovnom stanju i zahtijeva kompletnu rekonstrukciju poštujući principe obnove tradicijskog drvenog broda i pravila struke. Po obnovi brod će služiti u edukativne i prezentacijske svrhe Muzeja betinske drvene brodogradnje, a imat će stalno i istaknuto mjesto u betinskom muzeju na otvorenom, odmah do gajete Cicibela.

Projekt u cjelini od velike je važnosti za promociju i održivo korištenje lokalne maritimne baštine jer razvojem društveno – kulturnog sadržaja vezanog uz lokalnu maritimnu kulturu daje na vrijednosti drvenoj brodogradnji i ulozi koju ima u povijesnom razvoju mjesta Betina te utjecaju brodogradnje na cijelo okolno područje. Interpretacijom i turističkom valorizacijom stare mjesne jezgre i muzeja na otvorenom, te po prvi put i betinske crkve, dodatno se turistički valoriziraju te posebnosti, a obnovom gotovo stogodišnjeg drvenog broda ističe vrijednost betinske brodogradnje i u suvremeno doba u kontekstu valorizacije hrvatske maritimne baštine. Edukativne aktivnosti koje će se provesti iznimno su bitne za očuvanje identiteta lokalnog područja i širenja svijesti o važnosti lokalne maritimne kulture te očuvanja drvene brodogradnje i u budućnosti.

I.B.