Muškarac porazbijao nedavno obnovljen pozdrav Suncu

ZADAR – Grad Zadar je kao vlasnik Pozdrava Suncu nedavno za popravak ove turističke atrakcije iz proračuna izdvojio oko četiri milijuna kuna, a samo jedna ploča košta oko 14,5 tisuća kuna s PDV-om. Procjenjuje se kako je nanesena šteta od gotovo 700 tisuća kuna. Ipak, sama instalacija je osigurana, a prostor je prije nekoliko godina stavljen pod videonadzorom

Zbog sumnje da je razbio gotovo 700 tisuća kuna vrijednih  40-ak fotonaponskih solarnih modula na “Pozdravu Suncu” zadarska  policija je jučer nešto iza 13 sati uhitila i na kriminalističko istraživanje  u prostorije PU zadarske prepratila 25-godišnjeg Zadranina.

Snimku njegova vandalskog čina jučer su poslali čitatelji, a glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin kazala je za Zadarski list kako su u 13.30 sati  vezano za događaj dobili više dojava građana da nepoznati mlađi  muškarac uništava staklene ploče na “Pozdravu suncu” te da se potom  udaljio na biciklu.

Građani dojavili policiji

– U službenim prostorijama policije trenutačno se nalazi jedna osoba  koja se dovodi u svezu s ovim događajem, kazala je Grbin i dodala kako  je kriminalističko istraživanje u tijeku, a očevid na mjestu događaja. Kako se naknadno saznalo da je pomahnitali mladić predmet s kojim je  počinio kazneno djelo bacio u more, u očevid su ubrzo uključeni i ronioci PU zadarske.

Mladić je neviđeni vandalizam počinio usred bijela dana i na očigled  brojnih građana, mahom stranih državljana. Obučen u crnu trenirku  i  crnu jaknu, ispod koje je imao majicu s kapuljačom sive boje, divljački  je, kako se vidi na snimci, bacao predmet nalik metalnoj ploči veličine  formata A4, a kasnije smo neslužbeno doznali da je riječ o poklopcu odvodnog šahta. Predmet je podizao objeručke iznad glave i potom svom  silinom bacao na pod gdje se on potom odbijao, a iza njega su ostali vidljivi tragovi polomljenog stakla i udubljenja na skupim fotonaponskim  solarnim modulima svjetski poznate zadarske instalacije.

Grad Zadar je kao vlasnik Pozdrava Suncu nedavno za popravak ove  turističke atrakcije iz proračuna izdvojio oko četiri milijuna kuna, a samo  jedna ploča košta oko 14,5 tisuća kuna s PDV-om. Kako su se oštećenja  na solarnim pločama Pozdrava Suncu pojavljivala i ranije, prostor je prije nekoliko godina stavljen pod videonadzorom, a sama instalacija je  osigurana.

Prema prvim procjenama pričinjena šteta iznosi oko pola milijuna kuna.

Zadarski list