MURTER Velikom regatom završavaju 25. Dani latinskog idra

Jubilarni, 25. Dani latinskog idra u Murteru, završavaju velikom regatom tradicijskih drvenih brodica s latinskim jedrom i dodjelom nagrada pobjednicima. Već 25 godina ta manifestacija okuplja zaljubljenike u starinski način jedrenja iz svih krajeva hrvatskog priobalja.

- Njegova uloga je bila životna uloga. Naši su posjedi na Kornatima, na Modravama i bez broda jednostavno ne možemo. Ja sam sretan i ponosan što sam uspio do današnjega dana sačuvati ovakav brod - kaže Ive Šikić Bažokić.

A 25. fešta pod latinskim jedrima okupila je više od 70 posada! Jedva su na start stali svi koji su poželjeli zajedriti na jubilarnoj regati. A 1998., kada je pokrenuta, bilo je 5 do 12 za očuvanje vrijedne ploveće baštine.

- Na prvoj je bilo sedam brodova, i onda je to raslo. 2019. smo oborili apsolutni rekord od 85 brodova na startu - kaže Jakov Lovrić, predsjednik murterske udruge "Latinsko idro".

Tradicijski zov Murterina prihvaćen je diljem Jadrana

- Zaista je učinjeno puno i na neki način je bila inspiracija i uzor ostalima da u to krenu i sada je zaista sve to skupa izraslo u jedan pokret - kaže Robert Mahović, predsjednik koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Morski "oldtajmeri" borili su za uhvatiti što više, ovoga puta slabog, vjetra. A okršaj pod latinskim jedrima uvijek je zanimljiv - i domaćima i turistima.

- Ovakve manifestacije su važne jer pričaju priču o prošlom životu i tradiciji koju je važno očuvati - kaže Liesbeth Bik iz Nizozemske.

Gušt - ta četiri slova najbolje opisuju jedrenje ponavljaju štovatelji pogona na "vitar".

Pobjednicima, iako su prvi prošli ciljem već četvrti put, trijumf na jubilarnoj regati ipak je najslađi.

- Mi svi živimo taj suživot s drvenim brodom i odlascima na Kornate, čupanjem maslina i ribarenjem, tako da ovo smo sve spojili - taj turistički, kulturni i tradicijski dio da napravimo nešto lijepo za naše mjesto - kaže pobjednik regate Ante Turčinov s Murtera za HRT.

Dani latinskog idra zaštitni su znak Murtera! Regata - njihova kruna. Samo zbog nje, na otok je stiglo petstotinjak gostiju

Od ove godine se zaslužnima za očuvanje naše maritimne baštine dodjeljuje nagrada "Željko Jerat" - nazvana u spomen na prije tri godine preminulog pokretača regate i dugogodišnjeg predsjednika udruge Latinsko idro.

Dobitnik je Vladimir Skračić, prenosi HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dani latinskog idra u Murteru
Manifestacija “Dani latinskog idra“, održava se svake godine u Murteru tijekom rujna, a ove godine održat će se 2. listopada. Svoje korijene vuče iz 1998. godine. Najatraktivniji dio događanja je međunarodna jedriličarska regata „Latinsko idro” u kojoj prisustvuje približno stotinu brodova…