MUP objavio detalje: "Još uvijek nema slobodnih pravaca prema Dalmaciji i obratno"

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo do prometnog zastoja na cestama iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, izvještava MUP u najnovijem izvješću o situaciji diljem zemlje. Na fotografijama možete vidjeti i kakvo je trenutno stanje na autocesti A1 kod Svetog Roka i Gospića, prometnica je naime u potpunosti zatrpana snijegom, a vidljivost je jako slaba.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba od 10:27 sati, zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, i dalje nema slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Za putnike koji su zbog uvjeta zapeli u prometu, organizirano je nekoliko prihvatnih centara:

  • GRAČAC, Kulturno informativni centar, Nikole Tesle 37 (kod mosta u Gračacu). Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći.
  • GRAČAC, Srednja škola, Školska 8
  • OBROVAC, Ivane Brlić Mažuranić 4 (kontakt osoba Dražen Breulj, 098 973 1350)
  • GOSPIĆ, Miroslava Kraljevića 19 (prostor Gradske sportske dvorane)
  • KNIN, u prostorijama Studentskog doma
Foto: HAK


Informacije o prihvatu i lokacijama putnici mogu dobiti na broju 112.

PREGLED STANJA PO ŽUPANIJAMA - 27. veljače 2023. u 10:00 sati

Zadarska županija

Zbog snježnih padalina i orkanske bure jučer tijekom dana došlo je do prometnog zastoja na području grada Obrovca i općine Gračac. Od 11:00 sati promet autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje bio je prekinut zbog vjetra i snijega, a državnom cestom Obrovac-Gračac D27, zbog prepriječenog teretnog vozila i snijega. Obilazak je bio državnom cestom D1 preko Gračaca i Knina. Prema informaciji HAK-a, od 14:30 sati više nije bilo slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto zbog meteoroloških uvjeta. Sve službe su bile na terenu i tijekom dana radile na raščišćavanju cesta.

Načelnica Stožera civilne zaštite općine Gračac je u 14:40 sati aktivirala Stožer civilne zaštite. Za prihvat i smještaj putnika zapelih u prometu u Gračacu su otvoreni objekt Kulturno informativnog centra Napredak, gdje je smješteno oko 80 osoba, Sportska dvorana osnovne škole, gdje je smješteno 100 osoba te Sportska dvorana Srednje škole u kojoj je smješteno 100 osoba. Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bili su otvoreni tijekom noći i na usluzi putnicima. Za prihvat osoba u Obrovcu otvoren je Dječji vrtić u kojem je smješteno oko 50 osoba.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom i orkanskom burom na području općine Gračac i Grada Obrovca, Županijski centar 112 Zadar zaprimio je oko 400 poziva koji su se odnosili na zastoje u prometu uzrokovane nevremenom. Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Općine Gračac i Grada Obrovca. Za sav promet zatvoreni su svi prometni pravci na području Gračaca te A1 na dionici Sveti Rok - Posedarje.

Na širem području Zadarske županije došlo je do prekida isporuke električne energije.

HGSS je sudjelovao u izvlačenju dvije starije osobe kojima je vozilo zapelo u snijegu te ih je odvezao u prihvatni centar u Gračacu, a dvije osobe izvučene su iz vozila u Modriću. Na području autoceste A1 ostalo je blokirano više vozila te je dogovoreno da će specijalno vozilo uz pomoć HGSS-a iz Perušića prevesti vozila i putnike do čvora Sv.Rok.

Prema informacijama OKC MUP-a na D1 između Knina prema Gračacu, u blizini mjesta Otrić i Malovan nalazila se zaustavljena kolona od oko 100-tinjak vozila koji zbog snijega na kolniku nisu mogli nastaviti put prema Gračacu. Prema koloni se uputilo 8 policijskih službenika PGP Gračac, zajedno s pripadnicima HGSS-a (4 vozila) i zimskom službom kako bi im pokušali pomoći. U 21:10 sati je kolona vozila uz pomoć zimske službe, policije i HGSS-a krenula prema Gračacu.

Foto: HAK

Šibensko-kninska županija

Zbog snježnih nepogoda na D1 između Knina i Otrića stvorila se kolona automobila. Na teren su poslane ekipe HGSS-a (Knin 3/1, Drniš2/1, Split 5/2, Sinj 2/1) i nadcestarije Knin. Od 21:44 sati na cesti D1 od Otrića do Knina nije više bilo automobila koji su zameteni u snijegu. Sva vozila su vraćena prema Kninu.

U Kninu je otvoren prihvatni centar (Studentski dom u Kninu) za sve osobe koje su ugrožene iz kolone vozila. Trenutno se u prihvatnom centru nalazi 9 osoba.

Ličko-senjska županija

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo je do prometnog zastoja te je otvoren prihvatni centar u Gospiću (Športska dvorana, Miroslava Kraljevića 12), gdje je trenutno zbrinuto oko 200 osoba koje su zbog vremenskih nepogoda morale prekinuti putovanje.

Foto: HAK

Primorsko-goranska županija

Uslijed nevremena s olujnim vjetrom tijekom prijepodneva ŽC112 Rijeka zaprimio je 50-ak dojava građana o prevrnutim kontejnerima i polomljenim granama i stablima. U ulici Slavka Krautzeka palo stablo oštetilo je više vozila, u Trinajstićevoj ulici pali su dijelovi skele na ulicu, s gradilišta kod Tower centra Rijeka padali su razni dijelovi, u ulici Franje Čandeka na pekaru Arena palo je stablo, a u ulici Drage Šćitara na ulicu je pao strujni kabel. Bilo je manjih problema u opskrbi električnom energijom i telekomunikacijama. Na intervencije su izlazili vatrogasci JVP Rijeka (oko 20 intervencija), djelatnici poduzeća Rijeka plus, Ceste Rijeka i Komunalno redarstvo Rijeka te dežurne ekipe HEP-a-pogona Rijeka. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Zbog snijega i jakog vjetra proglašeni su zimski uvjeti na svim prometnicama kroz Gorski kotar, dionica A6 između Delnica i Kikovice otvorena je za osobna vozila, jak vjetar je znatno otežao i prometovanje u primorju, a u prekidu je i pomorski promet. Neka naselja na području Vrbovskog i Čabra su bez električne energije. Otklanjanje kvarova očekuje se tijekom dana.

Istarska županija

Uslijed jakog sjeveroistočnog vjetra ŽC 112 Pazin zaprimio je dojave o 14 događaja ugroze u prometu (padovi stabala, grana ili pomaknuta prometna signalizacija) na području Pule, Poreča, Žminja i Labina, 2 dojave o kvaru elektroničke komunikacijske mreže (padovi telefonskih stupova na području Poreča i Umaga), zatraženo je 9 tehničkih intervencija vatrogasaca (padovi stabala i oštećenja na zgradama na području Pule, Labina i Umaga) te 2 dojave o poremećaju u elektrodistribuciji (Pula, Rovinj). Prema informaciji VOC-a Pula, tijekom dana je JVP Pula imala 12 tehničkih intervencija, JVP Labin 6 te JVP Umag 2 tehničke intervencije.

D.G.