MUNGOSI NA ČIOVU Mali predatori napadaju perad, pernatu divljač i ne samo njih

Nakon što su prije stotinjak godina naselili ovaj otok, malene napasti nakon zmija jelovnik su 'podebljale' pticama te domaćom i divljom peradi. Na noge su se digli mještani i lovci.

Još od početka dvadesetog stoljeća mali indijanski mungos u Dalmaciji je vrlo ozbiljna napast. Nakon Mljeta, Brača i Hvara u posljednje vrijeme pravi probleme i na Čiovu.

Istina, tamo obitava zadnjih stotinjak godina, ali sada je, kažu otočani, prešao svaku mjeru. I po brojnosti, i po količini pričinjene štete.

- Mungos je isprva doista temeljito potamanio zmije. Međutim, pošto je njihova brojnost smanjena na minimum, paralelno se povećao broj ovih predatora koji su postali prijetnja bioraznolikosti. I sada ta invazivna vrsta gospodari našim otokom - ogorčen je Ivica Harašić, inače lovnik Lovačke udruge Trogir, ističući kako je riječ od životinji koja u prirodi ne lovi samo zmije nego i ptice pa čak i neke sisavce duplo veće od njega.

Priča o Čiovu i njegovim opasnim životinjskim stanovnicima započela je prije stotinjak godina kada je netko u cilju smanjenja populacije zmija na otok donio dva para. Obilje hrane pogodovalo je širenju populacije. Pošto nemaju prirodnog neprijatelja, raširili su se u tolikoj mjeri koliko su imali hrane. Stagnacija populacije je trajala do prije desetak godina kada je opet primijećen njen rapidni rast.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kakav je utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u zaštićenom dijelu jadranskog podmorja? | | Morski HR
Centar za klimatološka istraživanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Vas poziva na predavanje koje će održati izv. prof. dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka PMF-a pod