MUKE PO RAČIĆIMA Iznimno suho vrijeme odgodilo milijunsku migraciju na ovom otoku!

Božićni se otok nalazi u Indijskom oceanu i administrativno pripada Australiji te je dom za oko sto milijuna crvenih rakova koji su ove godine zbog vremenskih prilika u more migrirali puno kasnije nego inače.

Njihova je migracija toliko poznata i važna da se u vrijeme nje ovdje zaustavlja čak i promet, no ove godine suho je vrijeme prema pisanju televizije NDTV World došlo do ogromnog kašnjenja masovne crvene migracije zbog jako suhog vremena.

- U posljednjih 12 mjeseci imali smo otprilike polovicu naše prosječne količine padalina u tom razdoblju, a to je bilo dovoljno da otok izgleda krajnje očajno, suho i prašnjavo - kaže Brendan Tiernan, koordinator programa za ugrožene vrste savezne agencije Parks Australia.

Bilo je toliko suho da milijuni rakova jednostavno nisu mogli doći do mora u koje migriraju kako bi se parili, nakon čega ženske ostaju u rupama blizu oceana kako bi izlegle jaja, dok se "ponosni tate" vraćaju u unutrašnjost otoka. Cijele je proces ove godine itekako kasnio, pa se nadamo da neće imati negativne posljedice po same rakove koji su u Australiji zaštićeni i Zakonom.

J.T.