Mrtvi kitovi na obali Cipra možda su posljedica potresa u Turskoj

SVIJET - More je na obalu Cipra izbacilo tijela više kitova, a pretpostavlja se da je događaj povezan s nedavnim snažnim potresima u Turskoj i Siriji.

Ciparske su vlasti priopćile da je more izbacilo veći broj uginulih kitova na sjevernoj obali Cipra.

Jučer je pronađeno šest uginulih kljunastih kitova, a dan prije četiri su živa kita bila nasukana na obalu, od kojih su tri uspješno vraćena u more dok je četvrti uginuo. No, nije jasno jesu li među pronađenim uginulim kitovima neki od onih koji su dan prije vraćeni u more.

Pretpostavlja se kako su uginuća kitova povezana sa snažnim potresima koji su u ponedjeljak pogodili Tursku i Siriju, prenosi SaltWire Network.

- Ove životinje imaju sustav eholokacije na koji utječe buka mora. To može biti vojna vježba, seizmička vježba ili, naravno, potres u regiji - kazao je Yiannis Ioannou iz Odjela za ribarstvo i istraživanje mora.

Vlasti su identificirale pronađene kitove kao Cuvierove kljunaste kitove. Njihova prisutnost nije uobičajena u teritorijalnim morskim vodama Cipra. Kitovi su pronađeni u relativno uskom dijelu sjeverne obale otoka.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Masovno nasukavanje bjelogrlih dupina kod Australije | | Morski HR
Uginula je najmanje trećina od 270 dugoperajnih bjelogrlih dupina (Globicephala melas, engl. Pilot Whale) koji su se nasukali na obale Tasmanije, a strahuje se da će toga biti i više, javlja BBC.