MREŽE I UDICE Eksploatacija mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka

Hrvatski pomorski muzej Split i Muzej Grada Umaga pozivaju vas na otvorenje izložbe "Mreže i udice",  autorice Branke Milošević Zakić.

Izložba Mreže i udice obrađuje temu eksploatacije mora u doba antike i ranog srednjeg vijeka temeljem višegodišnjih sustavnih istraživanja arheološkog lokaliteta Sipar u Istri, sjeverno od Umaga, kojima su otkriveni višeslojni ostaci arhitekture te brojni pokretni arheološki nalazi koji naseobine na poluotoku datiraju od 1. st. prije Krista do 9. st. poslije Krista. U ovim povijesnim razdobljima događale su se mnoge promjene u načinu života ljudi, mijenjale su se njihove životne potrebe što je dovodilo do prilagođavanja i promjena u arhitekturi naselja. Tijekom istraživanja utvrđeno je da je najmanje jedna od ovih promjena nastala obnavljanjem naselja poslije razaranja.

Cilj izložbe je da se na temelju znanstveno obrađenih arheoloških nalaza s ovog povijesno značajnog lokaliteta i drugih povijesnih izvora bar približno objasni i dočara kako je i u kolikoj mjeri jedna relativno mala ljudska zajednica bila povezana s morem i tako stoljećima funkcionirala prilagođavajući se, ne rijetko i dramatičnim, povijesnim okolnostima na globalnoj pozornici Mediterana.

Izložba je bila dio projekta "Čudesna morska ISTRAživanja" koji je imao za cilj promociju ribarstva/pomorstva područja FLAG-a Pinna nobilis financiranog sredstvima EU. Projekt je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede RH - Uprava za ribarstvo. Izložbu je realizirao Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split za Muzej grada Umaga.

Izložba će se otvoriti 14. prosinca 2023. (četvrtak) u 18:00 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Glagoljaša 18

Izložba je realizirana kroz projekt “Čudesna morska ISTRAživanja” u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SIPAR Drevni potopljeni grad koji ponekad izroni kod Umaga – Ima i svoju legendu | | Morski HR
Uz zapadnu obalu Istre, četiri kilometra od Umaga, nalazi se potopljeni grad Sipar. Jedan je to od najslikovitijih arheoloških lokaliteta na zapadnoj obali Istre, a prema arheološkim izvorima,