MRDUJSKA REGATA Trijumf Maxi Jene MM na jubilarnoj 90. Mrduji – Festivalu jedrenja

SPLIT – Ukupno 4 sata i 38 sekundi trebalo je pobjedniku 90. izdanja tradicionalne Mrdujske regate krstaša, brodu “Maxi Jena MM” da projedrio zadanu od Splita pa oko otočića Mrduje i nazad u Split. Posada crnogorskog kluba Lahor iz Kotora, sa skiperom Milošem Radonjićem bila je najbrža u jedrenom vremenu ispred flote od 200 brodova koliko je zajedrilo na jubilarnoj regati.

– Fantastična je regata, savršeni ste domaćini i još uz sve to vrhunska konkurencija na regatnom polju – zadovoljan je novim trijumfom Miloš Radonjić kojem je pokal odmah nakon cilja uručio direktor regate Mario Stipinović ispred kluba organizatora JK Labuda.

Foto: JK Labud

– Odgovara nam malo vjetra, brod je brz, a imamo uigranu posadu od 25 ljudi. Pobjeda ovisi o kvaliteti broda, no prevagu uvijek na kraju donese znanje i iskustvo posade  – dodaje Miloš koji je imao najbolju taktiku jedrenja po slabom vjetru, prvo burinu a zatim maestralu.

Drugi su ciljnu liniju projedrili jedriličari na “Polet Furioso” Nikole Deškovića iz Labuda, 50 minuta kasnije, pa slijedi treća posada “Fatamorgane 2” Mate Arapova iz JK Mornara (4:47,45 sati jedrenja), te “Toto Travel Tutta Trieste” Maria Hrvoja iz JK Trogira, kojem se piše 5 sati i dvije minute jedrenja.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

No to su tek prolazi kroz cilj, u realnom vremenu, dok će pokali za najbrže biti uručeni i po grupama, ukupno njih 18 skupina sve po premjeru brodova. Naime, na Mrduji jedre sve klase, od onih najstarijih do brzih jurilica, ali i monotip brodova koji su imali premijeru regatu a to je klasa “Melges 24”.

–  Uz još jednu novost, nagradili smo pokalom i tri prva charter broda koji su dojedrili do Mrduje. Uručeni su im odmah na moru, kao bi mogli nastaviti svoju đitu – naglašava Žarko Deković predsjednik Labuda, zadovoljan i što je već tradicionalno start regate pucnjem iz regatnog pištolja sa broda Lučke kapetanije “Pojišan” dao splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uz još dva visoka uzvanika – Željka Jovanovića, izaslanika Republike Hrvatske Zorana  Milanovića, pokrovitelja najmasovnije regate na našoj strani Jadrana, te danskog veleposlanika u Hrvatskoj Olea Fruisa Madsena.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Oni su floti dali start, no odmah se na početku vidjela razlika između laganih, modernih jedrilica i onih starih, “teških” brodova. Što nikome nije na kraju ni bitno!

Bez obzira na rezultate najvažnije je jedriti na Mrdujskoj regati, tom omiljenom te popularnom Festivalu jedrenja….

D.G.