MOŠĆENIČKA DRAGA Otvorena najveća dizalica za plovila u Primorsko-goranskoj županiji

Na novom dijelu rive u Mošćeničkoj Dragi otvorena je najveća dizalica za plovila u Primorsko-goranskoj županiji, u potpunosti izgrađena sredstvima Europske unije. Namijenjena je podizanju ribarskih i nautičkih plovila, ima konzolu koja će se okretati 360 stupnjeva, a nosivosti je deset tona.

Postavljanje specijalizirane dizalice na novom dijelu rive u Mošćeničkoj Dragi unaprijedit će uvjete rada za male ribare, rekla je Alessandra Selak, ravnateljica Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, za HRT Radio Rijeka.

Dizalica je namijenjena podizanju i spuštanju ribarskih brodova, ali i drugih malih i srednjih plovila. Stupna dizalica s konzolom nosivosti je 10 tona, dohvat dizalice bit će 5 metara, visina podizanja 8,8 metara, a konzola će se okretati 360 stupnjeva.

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Radove je izvela tvrtka SPB inženjering d.o.o., a ukupna vrijednost projekta je 694.375,00 kn, odnosno 92.159,40 eura te je projekt u 100 % iznosu financiran EU sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Sredstva su dobivena putem natječaja LAGUR-a Vela vrata za provedbu Mjere 1.1 “Podrška razvoju i osuvremenjivanju male ribarske infrastrukture i unapređenje uvjeta poslovanja”.

Specijalizirana dizalica postavljena je u svrhu razvoja male ribarske infrastrukture općine Mošćenička Draga, značajne za svakodnevno obavljanje ribolovnih i akvakulturnih djelatnosti te podizanja svijesti o važnosti ribarstva za lokalnu zajednicu, rekla je Alessandra Selak, ravnateljica Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

I.B.