MORSKI PAS U TISNOM “Cijeli dan pliva u plićaku i nikoga se ne boji – Izgleda ošamućeno”

TISNO – Atrakcija za brojne posjetitelje Tisnog bio je danas jedan modrulj koji je zalutao u uvalu i plivao plićakom.

– Eno ga, od jutros je tamo. Izgleda da se nikoga ne boji, a ljudi su ga pokušali odvući na otvoreno more, ali bezuspješno. Puno je tamo svita, pa ne znam je li se beštija izbezumila i izgubila orjentaciju – pita se čitatelj, a brojni domaći i gosti su snimili ovaj događaj.

– Cijeli dan je tamo. Vrti se u 20 kvadrata i ne izgleda zdrav. Zapravo, izgleda ošamućeno. Ima sigurno metar ipo, a pokušali su mu bacati ostatke od ribe iz obližnjeg restorana, no nije mu se dalo ni jesti – ispričao nam je Milan Colić iz Diving Center Tramonto u Tisnom, čiju snimku možete pogledati niže.

Najviše vremena provodi u otvorenom moru

Inače, modrulj je vrsta morskog psa koja najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. Upravo stoga se rijetko viđa u blizini obale.

Modrulji mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. Ljude rijetko napadaju, ali se smatraju potencijalno opasnim morskim psima.

U Jadranu modrulj spada u ugrožene vrste.

– Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – ispričao je za Morski HR Morski biolog i patobiolog Andrej Gajić ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Foto: Čitatelj

Modrulj: Objektivna opasnost i poznati napadi

Neophodno je demantirati izjave pojedinih medija da se radi o “najopasnijoj” vrsti koju susrećemo u Jadranu – što ne samo da stvara krivu sliku, već i širi dobrim dijelom neosnovan strah u široj javnosti. Jasno, modrulj jest potencijalno opasna vrsta – no treba istaći da je u posljednjih 100 godina u svijetu poznato manje od deset neprovociranih napada (ISAF), a svega jedan u Mediteranu iz kolovoza 1986. u Lionskom zaljevu koji se može prepisati modrulju (GSAF, ISAF).  Modrulj je iznimno radoznala vrsta morskog psa, nerijetko tijekom ronjenja kruže oko ronioca, kojeg ponekad i dodiruju vrhom gubice.

Stoga, unatoč ovakvom možemo reći dijelom i očekivanom pojavljivanju modrulja ne postoji nikakav razlog za strah ili paniku.

Foto: Čitatelj

Modrulj: Ugroženost i zaštita

U vodama Republike Hrvatske modrulj je osjetljiva (vulnerable) vrsta, dok je na regionalnom nivou u Sredozemlju ocijenjen kao kritično ugrožen (critically endangered). Nalazi se na pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske (NN 144/13, 73/16) – te je njen izlov, ali i uznermiravanje strogo zabranjeno!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Dvometarski morski pas modrulj na korčulanskoj plaži