MORSKI OBLUTCI Čudesna moć prirode

More je snaga. A tamo gdje je najsnažnije, oblikuje okoliš najbrže i najfinije. Oblikovanje morskih oblutaka samo je jedno od obilježja morske geologije.

Jedan od najjačih takvih procesa je na Palagruži, gdje na južnoj i najvećoj od dvije, Veloj plaži, jednostavno more za jakog juga posrče apsolutno sav materijal koji se na njoj nalazi i onda u drugom navratu svu plažu jednostavno ispljune van. U pokušaju da tamo naprave rivu, ljudi protiv prirode nisu uspjeli – dvaput! I kolpo morto (nekoliko tona teški betonski blokovi) na dnu, za privezivanje brodova lancem i plutačom na površini – na Palagruži su porazbacani uokolo. Ima ih tamo više od 10 i beskorisni su!

Sediment od kojeg su plaže građene prva su linija obrane od nasrtaja valova. U toj nemilosrdnoj borbi sediment more odnese, potroši ili uništi. Ukoliko se prirodno ne nadomjesti novim materijalom, plaža se stanjuje, skraćuje i u konačnici može nestati.

Trenjem, more će oblikovati i najtvrđe stijene. Klifovi s južnih padina jadranskih otoka jednostavno će se urušiti, a uvale će popustiti pod inercijom snage valova juga. Fini oblutci rezultat su dugogodišnjeg djelovanja prirode. Tamo gdje se kupate na ovakvoj plaži, znajte da proces njenog nastanka nije bio – nimalo fin.

Jurica Gašpar, prof.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Skrivene ljepote i zanimljivosti Brača koje vjerojatno niste znali
Galebi se karaju

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY