Morski.hr u borbi s velikima: Tanjug lažirao vijest, a portal 100 posto prepisao i potpisao sebe

Srpski gigant Tanjug: “Hrvati se zbog studeni bore s vukovima”- Zaboravljaju da je to bilo 1929. Hrvatski gigant iz sustava Hanza media: “Nevjerojatan gaf Srba koji će ući u antologiju!” Pritom novinar naglašava da je njegova redakcija izvukla stare novinske izvještaje o najhladnijoj zimi 20. stoljeća. Stvarnost: Vijest o zimi iz 1929. napisali su novinari portala Morski.hr a gaf su napravila dva medijska giganta s puno više novca i mogućnosti za istraživačko novinarstvo!

U namjeri da čitatelje primirimo u bombastičnim najavama velike studeni, objavili smo tekst o zimi stoljeća iz 1929. godine. U jednom dijelu teksta pisalo je kako se u zadarskom zaleđu spuštaju zvijeri među kuće i narod vodi očajnu bitku za preživljavanje s vukovima.

Nekad cijenjena jugoslavenska, a danas samo srpska novinska agencija Tanjug objavljuje „Dalmacija je odsečena, a ljudi se, prema izveštajima hrvatskih medija za hranu bore s vukovima.” U našem tekstu radilo se, podsjećamo, o 1929. godini. Ipak, to nisu mogli znati ako nisu pročitali tekst, jer u promo-najavi na Facebook profilu našeg portala napisali smo „Dalmacija je dva mjeseca bila prometno izolirana. Na pazaru u Splitu je bilo gotovo 20 puta manje hrane. Debeli sloj snijega u Šibeniku je postao led, a u zadarskom zaleđu stanovnici su se za hranu borili s vukovima! Temperature su bile debelo ispod onog što danas mediji nazivaju ‘polarnom zimom“.

Photo: Screenshot
Photo: Screenshot

Cilj je bio, ponavljamo, umiriti čitatelje i dati im zanimljivo i edukativno štivo.

Trebalo je samo pročitati

Istovremeno, jedan drugi medijski mastodont, ovaj put iz Hrvatske, brže bolje ruga se srpskim kolegama, pa tako novinar s portala 100 posto osim što piše kako su zimu iz 1929. istražili sami i navede kopirani tekst s našeg portala, na kraju teksta znakovito zaključi: „No, netko tko je u agenciji, očito na brzinu, pisao izvještaj o vremenskim prilikama u zemljama bivše Jugoslavije očito se nije potrudio pročitati tekst, pa je nastala ova urnebesna zabuna. Ili je, pak, stvarno povjerovao da je riječ o nečemu što se događa u Hrvatskoj u 21. stoljeću?“, kaže diplomirani novinar dva cijenjena hrvatska medija i ostane živ.

Photo: Screenshot

Kićenje tuđim perjem – Žutilo u kojem Morski.hr odbija sudjelovati

Zasigurno nećemo  nikome dozvoliti da se kiti perjem (danas rijetke vrste) istraživačkih novinara portala Morski.hr koji su mukotrpno istraživali i kopali po privatnim i javnim arhivima da bi čitateljima predstavili edukativno štivo kojeg u medijima nedostaje i upravo odmak od senzacionalizma, „žutog“ i „nabrzinu“ novinarstva bez valjane provjere informacija s ciljem kvantitete, a ne kvalitete.

Morski.hr je čitan portal upravo stoga jer je dosljedan izostanku politike i novinarskog žutila.

Photo: Screenshot

Redakcija želi ostati dostojanstvena s rukom suradnje prema drugima koji vole more i slično razmišljaju. U duhu dobre vjere, portalu 100 posto želimo puno uspjeha, a ako niste, pročitajte  originalan tekst o Zimi stoljeća, 1929. godine!

Hrvatsko-srpskim medijskim gigantima hvala na reklami koju će nam dati u demantiranju lažno napisanih i lažno prepisanih vijesti i naravno – hvala što čitate Morski.hr!

J.G.