MORSKA KNJIGA Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije

Monografija “Pozdrav iz zaboravljene Dalmacije “ izišla je iz tiska prije mjesec dana, a nastavak je popularnih inačica knjiga “Zaboravljena Dalmacija na starim razglednicama”.

Ovo posljednje, treće izdanje iz trilogije svojom monumentalnošću (948 stranica, 5 kg) već je medju kolekcionarima steklo naziv Dalmatinske razgledničarske Biblije. Ideja je došla od poznatog kolekcionara razglednica Igora Goleša koji je prikupljenu građu htio publicirati u knjigama. O knjizi za Morski.hr kaže:

– Knjiga prikazuje 300-njak malih dalmatinskih sela i gradova na ukupno više od 1600 starih razglednica s kraja 19. i početka 20. stoljeća ali onih ponajboljih i najrjeđih razglednica većinom iz privatnih zbirki i koje prije ovih izdanja nisu bile poznate, odnosno nikada publicirane.

Slikovna povijest nekadašnjeg jadranskog priobalja

Čitatelji kroz ovu knjigu mogu uživati u prikazima prvih parobrodskih linija na hrvatskom Jadranu, patriotskim razglednicama, prvim hotelima i pansionima, procesijama, kulturnim događajima, fotografijama prvih vinskih i uljarskih zadruga, tvornicama sardina, netaknutim krajolicima, lanternama cijelog Jadrana pa cak i premijerno objavljenoj prvoj seriji riba na razglednicama s ovih prostora, koja potječe čak iz daleke 1898, itd…

Grafički dizajn knjie napravio je Filip Peraić, a uz autora Igora Goleša, tekstove potpisuju i Joško Belamarić, Boze V. Zigo, Ivana Vuković i nažalost nedavno preminuli Jakša Fiamengo čiji tekst o dalmatinskim otocima ostaje kao jedan od njegovih zadnjih objavljenih u knjigama, kao da se na taj nacin htio i oprostiti od njih.

Knjigu možete naručiti putem adrese elektroničke pošte floridita.st@gmail.com ili na broj telefona: 091 534 53 68.

Kultno djelo, svakome tko voli more i Dalmaciju, toplo preporučamo!

Jurica Gašpar