MORH: “Prihvaćen je Plan protuminskog djelovanja za 2022.”

Vlada RH u petak je usvojila Plan protuminskog djelovanja za 2022. te Odluku o sudjelovanju Republike Hrvatske u međunarodnoj vježbi NATO-a o upravljanju kibernetičkim prijetnjama (CYBER COALITION 22), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Dio Plana protuminskog djelovanja je i Plan razminiranja vojnih lokacija i građevina u 2022. godini.

Razminiranje vojnih lokacija i građevina provodi Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske. Planirana je provedba zadaća razminiranja u vojnim lokacijama koja uključuje i zadaće tehničkog izvida više od 402 tisuće četvornih metra minski sumnjivog prostora, rekao je na Vladinoj sjednici ministar obrane Mario Banožić.

Financijska sredstva za provedbu Plana osigurana su u Državnom proračunu u iznosu od oko 4,4 milijuna kuna. Vojne zadaće razminiranja provodit će se na vojnim poligonima u Slunju i Cerovcu te u vojarni u Zemuniku Donjem.

S ciljem uvježbavanja koordinacije između NATO tijela i nacionalnih tijela država članica Sjevernoatlantskog saveza te partnerskih država, kod odgovora na kibernetičke prijetnje i njihovih sposobnosti, Republika Hrvatska sudjelovat će u međunarodnoj vježbi o upravljanju kibernetičkim prijetnjama NATO-a CYBER COALITION 22, navode iz MORH-a, prenosi HRT.

Ministarstvo obrane RH koordinirat će vježbe na nacionalnoj razini, a u njima će sudjelovati nadležna ministarstva i druga državna tijela. Ovom su odlukom određene zadaće svih ministarstava i državnih tijela koja će biti obuhvaćena ovom vježbom”, istaknuo je ministar.

Radi suradnje između državnih tijela i nacionalne industrije u području kibernetičke obrane, u vježbi će sudjelovati i predstavnici privatnoga sektora, priopćio je MORH.

Hina