MORH odgovara na naš upit o tajanstvenom uređaju u Jadranu: “Pitajte Veleposlanstvo SAD-a detalje”

Velik interes javnosti za tajanstvenim uređajem kojeg je američki vojni brod ispitivao u akvatoriju Mljeta nagnao nas je da ponovimo pitanje na koje nam Ministarstvo obrane nije dalo konkretan odgovor. Tražili smo stoga jasnu informaciju o kakvom se uređaju i ispitivanju opreme radi, a koje su odobrili američkom vojnom brodu USNS Bruce Heezen, na kojem su bila i dva hrvatska časnika. Pitali smo Ministarstvo još i o kakvom je istraživanju riječ?

Dobili smo i odgovor Ministarstva obrane Republike Hrvatske u kojem stoji:

“Kao što samo vas već prethodno izvijestili, sukladno zakonskim propisima, Ministarstvo obrane je uz druga nadležna tijela izdalo prethodnu suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za provedbu aktivnosti ispitivanja opreme i uređaja za istraživanje mora znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Konačno odobrenje za provedbu aktivnosti, a temeljem prethodno pribavljenih suglasnosti izdalo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Sukladno Pomorskom zakoniku, provedbu predmetne aktivnosti na američkom brodu pratila su dva časnika Hrvatske ratne mornarice.

Ne radi se ni o kakvom istraživanju, nego je riječ o ispitivanju opreme za istraživanje mora koja se nalazi na znanstveno-istraživačkom brodu Bruce C. Heezen iz sastava Ratne mornarice SAD-a. Predmetni uređaj koji je nađen u moru američka strana je prijavila u postupku ishodovanja odobrenja za provođenje ispitivanja istraživačke opreme koju brod posjeduje.

Molimo Vas da se za detaljne informacije o vrsti opreme, obratite Veleposlanstvu SAD-a”.

Iako smo se prethodno obratili i američkom Veleposlanstvu koji su nas naknadno nazvali da bi nam rekli kako “zasad još uvijek nemaju informacija o čemu se točno radi” i na tome je stalo, ponovimo još jednom:

Ministarstvo obrane suverene zemlje Republike Hrvatske u službenom odgovoru svojim građanima o uređaju za kojeg nam apsolutno nitko nije htio odgovoriti čemu služi i što je radio u hrvatskim teritorijalnim vodama, poručuje da se za odgovor obratimo veleposlanstvu strane zemlje.

Komentare i zaključke donesite sami…

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Morski HR bio meta masovnog hakerskog napada iz Sjeverne Amerike