MORH o ruskim brodovima u Jadranu: "Upoznati smo sa situacijom"

Je li hrvatsko Ministarstvo obrane znalo za aktivnosti ruskih i NATO brodova u Jadranu?

- Hrvatska kontinuirano prati i nadzire situaciju i u kontaktu je sa saveznicima i partnerima. Preko Mornaričkog operativnog središta Hrvatska ratna mornarica prati situaciju na Jadranskom moru, poglavito u zoni svoje odgovornosti. To se prije svega odnosi na plovidbu brodova stranih ratnih mornarica.

Temeljem navedenog, Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja - odgovorili su iz MORH-a za Index.

Vojni analitičar Ivica Mandić: "Nije bilo nikakve prijetnje"

- Nikad nitko nije uspio blokirati nosač zrakoplova pa mislim da kolege iz Italije pretjeruju - izjavio je za Dnevnik Nove TV vojni analitičar Ivica Mandić.

- Ništa posebno neuobičajeno da ratni brodovi dođu i gledaju vježbe druge strane, ovo je na jedan način provokativno u smislu da se dođe tako blizu, ali nekakva prijetnja posebno udarnoj skupini nosača nije - rekao je Mandić.

- Mislim da je ovo skretanje pozornosti s nečega važnog što se događa baš na terenu u Ukrajini - napomenuo je. Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom.

"Da su ispalili raketu, bili bi istog trena potopljeni"

- Ti brodovi, kad bi ispalili eventualno nekakvu raketu, tog trenutka bi svi bili potopljeni. Vi se nalazite u jednom uskom moru koje se zove Jadransko i naprosto ste na udaru zemalja članica NATO-a čije obale oplakuje Jadransko more, vi ste u jednom sendviču - rekao je Mandić.

Uvjerava da hrvatske Oružane snage imaju jasnu sliku i Jadrana i ruskih brodova, kao i mogućnost obrane u slučaju ugroze. Podsjeća da ni Truman na Jadranskom moru nije slučajno.

Akrap: "Radi se o uobičajenim aktivnostima"

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap za HRT je rekao da na ovu akciju ne treba gledati previše ozbiljno.

- Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama - rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti - štite ga Hrvatska, dijelom Albanija te Italija.

Rekao je da je u Jadran, osim četiri broda, ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSKI RATNI BRODOVI UŠLI U JADRAN! Namjeravali blokirati izlaz američkom nosaču zrakoplova | | Morski HR
Prije tri tjedna brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo