MORH nabavlja protuoklopne vođene rakete, oklopna vozila, brodice za pomorske operacije...

Podržana je nabava protuoklopnih vođenih raketa SPIKE, borbenih oklopnih vozila Patria, RIB brodica za pomorske operacije, modernizacija radarskog sustava i nadogradnja komunikacijskog sustava HRZ-a.

Odbor za obranu Hrvatskog sabora na 32. sjednici, koja je održana u četvrtak 16. ožujka 2023. dao je pozitivno mišljenje na projekte opremanja Oružanih snaga RH i to za nabavu protuoklopnih vođenih raketa SPIKE LR velikog dometa, nabavu dodatnih borbenih oklopnih vozila – BOV Patria CRO, nabavu RIB brodica za pomorske operacije te modernizaciju radarskog sustava AN/FPS-117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su članovi Odbora za obranu Hrvatskoga sabora dali pozitivno mišljenje o projektima opremanja i modernizacije čija je vrijednost veća do 5 milijuna eura.

- Nakon desetljeća neulaganja u Hrvatsku vojsku, Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem kontinuirano ulaže u opremanje i modernizaciju. Saborskom odboru za obranu predstavljena su četiri važna projekta opremanja Hrvatske vojske suvremenim sredstvima - rekao je Banožić.

- Riječ je o nabavi protuoklopnih vođenih raketnih sustava SPIKE LR kojima će se osigurati sposobnost uništavanja oklopnih sredstava u svim vremenskim uvjetima, na udaljenostima većim od 3 000 metara. Protuoklopni vođeni raketni sustav SPIKE LR integriran je na borbeno oklopno vozilo Patria CRO. Upravo je nabava dodatnih vozila Patria drugi projekt koji je predstavljen Odboru za obranu - istaknuo je.

Također je izložio kako se planira nabaviti dodatnih 30 vozila Patria. Nastavak opremanja i vozilima Patria i sustavom SPIKE važan je radi dostizanja pune operativne sposobnosti za protuoklopnu borbu i dostizanje NATO Ciljeva sposobnosti.

- Treći projekt su RIB brodice koje su donacija SAD-a, a njima će se opremiti Zapovjedništvo specijalnih snaga. Te će brodice pridonijeti provedbi pomorskih operacija na taktičkoj razini te dostizanju zahtjeva Razmjestive sposobnosti specijalnih snaga - rekao je Banožić.

Banožić je projekt modernizacije radarskog sustava FPS 117 i nadogradnju borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a istaknuo kao četvrti iznimno bitan projekt.

- Upravo je to jedan od prioriteta opremanja i modernizacije HRZ-a radi razvijanja ključnih sposobnosti motrenja zračnog prostora i zapovijedanja. Automatizirani radarski sustav FPS-117 velikog dometa za rano otkrivanje i nadzor zračnih ciljeva uveden je u punu operativnu uporabu 2008. godine. Modernizacijom radara postići će se veća operativna kontrola i upravljanje uključujući sposobnosti borbene identifikacije i kripto zaštitu prijenosa podataka. Dok će se nadogradnjom borbenog komunikacijskog sustava omogućiti integracija taktičkih podatkovnih veza kojima će se osigurati razmjena i prihvat informacija iz nacionalnih i NATO mreža u realnom vremenu. Modernizacija radara trebala bi biti gotova do 2025. godine - objasnio je.

- Svi projekti koje sam naveo iznimno su važni za Hrvatsku vojsku i za dostizanje i implementaciju NATO ciljeva sposobnosti, što je naša obaveza kao odgovorne članice saveza - poručio je.

Financijska sredstva za svu navedenu nabavu planirana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane.

Zakonom o obrani propisano je da Odbor za obranu Hrvatskoga sabora daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5.000.000 eura prije pokretanja postupka javne nabave.

Naime, opremanje se vrši temeljem zahtjeva Oružanih snaga RH, a sjednici saborskog Odbora za obranu nazočio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

A.B.