MOREmo brinuti o MORU! - U dva dana sakupljeno više od 3 tone otpada

LABIN - Prošlog tjedna započelo se s aktivnostima čišćenja plaža, u sklopu EU projekta kojeg provodi Grad Labin „MOREmo brinuti o MORU!“. Ovim projektom se nastavlja dobra praksa Grada u zaštiti okoliša.

Nakon što je u svibnju odrađena prva u nizu akcija čišćenja podmorja u rabačkom akvatoriju, ovih se dana krenulo i s čišćenjem plaža. U sklopu poziva za jednostavnu nabavu, izabrani izvođač komunalno poduzeće 1. Maj d.o.o. krenuo je s čišćenjem plaže Prižinja u Rapcu te uvale Remac.

Iako su ovakve akcije hvalevrijedne, boli spoznaja da smo kao društvo zakazali kada je briga prema okolišu u kojem živimo u pitanju, pogotovo kada vidimo koliko je otpada sveukupno sakupljeno u svega dva dana: na lokaciji plaže Prižinja tako je skupljeno 2400 kilograma raznog otpada, a u uvali Remac 1040 kilograma.

U sklopu ovog projekta predstoje još 2 aktivnosti čišćenja plaža, koje će se održati ovaj tjedan ovisno o vremenskim prilikama te 4 akcije čišćenja podmorja tijekom ljetnih mjeseci. Osim toga, a sve u cilju osvještavanja cjelokupne zajednice o potrebi brige prema okolišu, projektom se educiraju i najmlađi; labinski osnovnoškolci posjetili su tako pulski Aquarium, a srednjoškolce očekuje posjet rovinjskom Centru za istraživanje mora.

Djeca uče o morskom mikrosvijetu, beskralježnjacima, ribi te o podvodnom dronu
Udruga Morski obrazovni centar Pula (MOC Pula) u suradnji s Aquariumom Pula, održala je 4. po redu javni događaj na temu važnosti „Natura 2000“ područja u sklopu EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ Događaj je održan na Vižuli, a prisustvovali s…

Nažalost, dugogodišnje ljudsko djelovanje ostavilo je loš otisak na okoliš, zato su ovakvi projekti nužni, kako bi se zaštitila prostranstva, koja su, osim što su dom tisućama biljaka i životinja, utočište i ljudima, a da bi ostala takva trebaju se čuvati.

Vrijednost projekta iznosi 44.438,25 Eura i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a provodi se u okviru LAGUR Natječaja Mjera 4.2.1. „Potpora za aktivnosti ulaganja u zaštitu okoliša sa ciljem očuvanja morskog okoliša, ribljih vrsta i drugih morskih organizama te zaštitu obalnih područja" LAGUR-a Alba, navode iz Grada Labina.

I.B.