MORE SE DIGLO 70 CM Preplavljene rive, silovito nevrijeme na Jadranu!

Ciklonalni centar premješta se preko Jadrana, a fronta je u večernjim satima prešla preko Dalmacije, donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu.

U dijelovima Dalmatinske zagore do 20 sati palo je preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, no uz obalu i na otocima količine kiše bile su znatno manje.

Ciklonalni centar donio je i najniži tlak zraka ove godine. Najniži je bio na sjevernom Jadranu, gdje se spustio ispod 985 hektopaskala. Niski tlak donio je pojavu ciklonalne plime, odnosno dizanje razine mora i plavljenje nižih dijelova obale, piše Dalmacija Danas.

Nakon što je more poplavilo dio rive u Vodicama i Kaštelima, oko 19 sati poplavila je i splitska Riva. Plavljenje nižih dijelova obale nema veze s kišom, nego podizanjem razine mora uslijed niskog atmosferskog tlaka.

Prema mareografu, more se u Splitu u večernjim satima diglo nešto više od 70 centimetara iznad prosječne razine. Uz vrlo jaku oštrijadu s udarima od skoro 100 km/h, valovi su prebacivali more na Rivu, a kratkotrajno su ga dobacivali sve do prvih kafića.