More kod Rogoznice izbacilo uginulog dupina na plažu, bio je pun ožiljaka

ROGOZNICA – Na plaži između Koprišća i Župe, na području općine Rogoznica, danas je uočen uginuli dupin.

Beživotno tijelo dupina stoji oko dva metra od mora, i vjerojatno ga je izbacilo more za vrijeme juga koje je puhalo na ovom području posljednjih dana, piše Dalmacija danas.

Na tijelu dupina se mogu vidjeti brojni ožiljci, a djelatnik Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Jure Miočić-Stošić koji ima višegodišnje iskustvo u istraživanju velikih morskih sisavaca kazao je da se vjerojatno radi o odraslom mužjaku dobrog dupina.

– Razvidno je da na tijelu ima puno rana, ali je važno napomenuti da većina ozljeda u ovakvim slučajevima nastaje udaranjem tijela uginule životinje o morsko dno dok pluta u plićaku – pojašnjava Miočić-Stošić koji ne bi nagađao o uzroku smrti ove jedinke.

– Najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati nadležnu veterinarsku službu te će postupiti po dojavi. Ukoliko okolnosti dopuste, utvrdit će i razlog uginuća životinje. Svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin – pojašnjava za Dalmaciju danas postupak u slučaju pronalaska nasukane morske životinje.

– Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite. Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine – kaže Miočić-Stošić.

Dodaje da je dobro slikati leđnu peraju jer se po njoj, ako je dovoljno očuvana, može čak prepoznati o kojoj se točno jedinki radi.

– U slučaju da se radi o nasukanom dupinu, moguće je prepoznati identitet jedinke usporedbom s bazom podataka iz dosadašnjih istraživanja. Dupini se razlikuju po obliku leđne peraje i prirodnom obojenju, odnosno vidljivim ožiljcima koji nastaju usljed ozljeda zadobivenih tijekom života.

U svakom slučaju, nije preporučljivo da ljudi diraju uginulu životinju, a to je čak i zabranjeno – zaključuje MiočićStošić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pronađeni uginuli dupin nije ubijen ljudskom rukom