"More budućnosti" - Projekt posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom

Projekt Instituta za Oceanografiju i ribarstvo, More budućnosti, posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom, upravo je završio. Zadnja radionica je održana u Sinjskoj podružnici CCO „Juraj Bonači“ koji pohađaju osobe s poteškoćama u razvoju. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja, ali su i stručnjaci puno naučili od njih.

- Hvala vam što ste nas tako lijepo ugostili! Zahvaljujemo njihovim učiteljicama Tamari Šušnjara i Lidiji Domazet, kao i radnim instruktoricama Ani Madunić i Katiji Karmelić na pozivu - zahvalili su se iz Instituta.

- Tim Mora budućnosti čine tri naše znanstvenice, Daria Ezgeta Balić, Barbara Zorica i Marija Šestanović. Ukupno su posjetile 25 osnovnih škola i organizirali više od 45 radionica, na kojima je sudjelovalo oko 1000 učenika, te oko 70 učiteljica i profesorica. Važnost ovog projekta za popularizaciju znanosti o moru je prepoznao i UNESCO te ga je uvrstio na listu aktivnosti, koje će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti mora u sklopu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.- 2030.) - opisali su iz Instituta.

S ciljem širenja oceanske pismenosti i nakon završetka samog projekta, publiciran je i vodič „Ocean u našim rukama: Vodič kroz oceansku pismenost„. Vodič je primarno namijenjen učiteljima kako bismo im pružili dodatne informacije i ideje kako prenijeti znanje o moru učenicima. Isti je distribuiran svim školama koje su sudjelovale u projektu, kao i svim drugim zainteresiranim školama, udrugama i pojedincima.

Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

Profesorica Andreja Dorić iz OŠ Darda podijelila je s nama svoje mišljenje o Vodiču, ali i o samom projektu.

- Imali smo čast i privilegiju družiti se s timom Mora budućnosti prošle godine i upoznati mnoštvo morskih organizama na najljepši mogući način. To je bilo pravo bogatstvo za učenike koji žive u Baranji i nemaju često priliku upoznati morski svijet. Vodič je predivan, izuzetno koristan u nastavi, jasan i vrlo pregledan. Posebno inspirativno poglavlje za nastavnike su Aktivnosti za bolje razumijevanje principa. Potrudit ćemo se provesti predloženo. Bravo za autore Vodiča - kazala je profesorica.

Iako je projekt službeno završen, znanstvenice Instituta ne miruju i već pripremaju nove sadržaje, koji se mogu pogledati na stranicama Projekta: www.futuresea.eu te na Facebook stranici Instituta.

- Projekt je za primarni cilj imao podizanje oceanske pismenosti među učenicima osnovnih škola u kopnenom dijelu Hrvatske te u manjim školama u ruralnim dijelovima i na otocima. Jako smo sretni s odazivom škola, i premda je projektom planirano bilo svega 15 radionica, mi smo ih održali dosta više jer nismo željele nikoga odbiti te smo se u konačnici uspjele odazvati svim školama koje su nam se javile i održat radionice. Ponekad je bilo zaista izazovno, jer smo zbog toga morali u jednom danu odraditi i po 4 radionice u različitim mjestima kako bi racionirale troškove, ali mislimo da se zaista isplatilo, jer ulaganje u djecu je najbolje ulaganje. Također važan rezultat projekta je i mreža učitelja i profesora koju smo stvorili i s kojima se nadamo i dalje surađivati. Još jednom veliko hvala svima na gostoprimstvu - ističe projektni tim Mora budućnosti.

I.B.