MORE BEZ OTPADA Rezultati projekta čišćenja podmorja kod Jadranova: "Nakon ljeta turističkih rekvizita bilo je nevjerojatno puno!"

JADRANOVO - Društvo sportske rekreacije “Jadranovo” službeno je predstavilo promotivno – edukativni video snimljen u sklopu projekta “More bez otpada", u prostoru Gradske uprave  Grada Crikvenice. 

Konferenciju je otvorila Denisse Mandekid, viša savjetnica za gospodarstvo, turizam i projekte  Grada Crikvenice. Navela je kako je projekt krenuo na inicijativu Grada Crikvenice čiji su  predstavnici kontaktirali Društvo s prijedlogom da se uz njihovu pomoć prijave na natječaj koji  je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako je istaknula:

- Grad je  sufinancirao projekt, od Fonda je dobiveno nešto manje od 20.000,00 kn, dok je Grad financirao  s preostalih 30.000,00 kn. Izuzetno nam je drago što je ova lijepa akcija rezultirala s više od 350  kg otpada koji je prikupljen s morskog dna u Jadranovu.

Pozvala je pritom sve udruge koje imaju projektne ideje da se jave Odsjeku za gospodarstvo,  turizam i projekte Grada Crikvenice kako bi im pomogli sa savjetovanjem i kreiranjem  projektnog prijedloga. Cilj je pomodi udrugama kako bi mogle same financirati svoje aktivnosti  iz EU fondova. 

Rudolf Jožinec, koordinator projekta i potpredsjednik DSR Jadranovo naveo je da su akcije  bile zamišljene kako bi se prikupio otpad s morskog dna, ali i da se stekne uvid u vrsta otpada  koja se stvara tijekom različitih godišnjih doba. Pritom je naglasio:

- Kako bi senzibilizirali javnost  o problemu zagađenja podmorja cijeli projekt je zaokružen s promotivno – edukativnim video  uratkom koji podrobnije govori o svakoj akciji i količini prikupljenog otpada.

Morana Mužinid, ispred škole ronjenja ScubaGene kazala je kako svi ronioci koji su se priključili nekada su i sami bili polaznici škole te su prisustvovali akciji iz različitih dijelova Hrvatske. Navela je kako  je bilo lijepo pratiti smanjenje količine otpada sa svakom akcijom. U sve tri faze čišdenja čistilo se isto  područje te se ovisno o godišnjem dobu moglo pratiti koja vrsta otpada je najprisutnija. Kako ističe:

- Nakon ljeta je turističkih rekvizita bilo nevjerojatno puno. Pronašli smo maske, disalice, mobitele,  sunčane naočale što prije nismo nalazili. Drago nam je što je velikog krupnog otpada koji smo počistili u  prvoj akciji, s daljnjim akcijama bilo sve manje i manje.

Na kraju konferencije prikazan je promotivno – edukativni video: 

D.G.