MOJ PUT IZ VODICA U VODICE Iz tiska izišao sjajan zapis svjedoka vremena od 1937. do 1947. godine

VODICE - Iz tiska je upravo izašla knjiga „Moj put iz Vodica u Vodice – zapisi svjedoka vremena od 1937. do 1947.“ autora Nevina Šprljana.

Knjigu su uredili i pripremili za tisak Emil i Edvard Šprljan, sinovci Nevina Šprljana, jednog od četiri sina poznatog Vodičana Gušte Šprljana.

Riječ je o memoarskim zapisima mladića koji je proživio puno toga od odlaska iz rodne kuće, posjete ocu u zatvoru, rat i ratna stradanja, odlazak u Prvu proletersku brigadu s kojom je prošao ratni put sve do Trsta, pa nakon svega ponovno došao u Vodice prepuno crnih marama žena i majki koje su tugovale za stotinama poginulih u ratu.

Foto: Frane Zafron, iz arhive Tonči Juričev Grgin

U knjizi koja ima skoro 600 stranica  je i popis te detaljni podaci za čak 1494  Vodičana koji su išli u partizane, poginuli, bili žrtve terora, bili zarobljeni, ili otišli u zbjeg u El Shatt u pustinji na Sinaju.

Predstavljanje ove knjige bit će 20. travnja u Vodicama. Značajno napomenuti da je knjigu u potpunosti financirao Grad Vodice, uz veliku podršku gradonačelnikA Ante Cukrova (HDZ) i Gradskog vijeća u kojem HDZ nema većinu. Predstavljači knjige su osim poznatog dr. Marka Vučetića, filozofa iz Zadra, redom predstavnici antifašista iz Splita, Šibenika i Vodica.

D.G.