MLJET Pri kraju obnova šetnice oko Velikog jezera

MLJET – Radovi na obnovi dijela šetnice oko Velikog mljetskog jezera privode se kraju. Cesta je izgrađena i asfaltirana daleke 1961. godine, a krajem 2020. započeti su radovi sanacije. Sanirana su oštećenja podloge ove popularne staze za bicikliste i šetače, ali i da se omogući neometano prometovanje elektro vlakića. Ugovorena vrijednost radova iznosi 3.142.359,31 kn.

Javna ustanova “Nacionalni park Mljet” radove je ugovorila u sklopu projekta Unaprjeđenje sustava održivog upravljanja, turističke valorizacije i interpretacije prirodne baštine na podučju NP Mljet – Odise(j)a Mediterranea financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Stanje šetnice prije obnove – Foto: NP Mljet

Projekt je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz mjeru 6c2, a vrijednost projekta iznosi 49.268.324,09 kn. Projektom Mljet – Odise(j)a Mediterranea cilj Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ je poboljšati i unaprijediti posjetiteljsku infrastrukturu, obogatiti kvalitetu i brojnost turističkih, edukativnih i rekreativnih sadržaja parka.

Osim navedenih radova u tijeku je izgradnja interpretacijsko-izložbenog centra „Gustjerna“ na Velikom jezeru. Kroz projekt je predviđeno i uređenje Volontersko istraživačkog centra Kulijer s multifunkcijskom dvoranom, uređenje parkinga na lokaciji Vrbovica, nabava 3 modularna tipizirana kioska „Eko blok“, uspostava tematskih staza te povećanje atraktivnosti ponude razvojem inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini.

Partneri na projektu su Turistička zajednica Općine Mljet, udruga DEŠA i HGSS.

D.G.