MLADI U RURALNIM ZAJEDNICAMA Započeo projekt “Ruralna rapsodija”

MURTER - Udruga Argonauta iz Murtera u novoj godini nastavlja približavati otok i zaleđe s projektom “Ruralna rapsodija - mladi u ritmu zajedništva”. Kroz protekle projekte “eMUlzija 1 i 2”, Argonauta je unijela značajne promjene u život mladih na ruralnim područjima, a s novim projektom to podižu na novu razinu. 

Cilj projekta je osnažit mlade iz lokalne zajednice za aktivno djelovanje u vlastitoj ruralnoj zajednici i preuzimanje uloge inicijatora i organizatora kulturnih, zabavnih i drugih sadržaja kroz pripremu i provođenje vlastitih projekata. Kako bi se osigurala njihova zainteresiranost i potaknuo poduzetnički duh, povezat će se mlado stanovništvo otočne općine i zaleđa Dalmacije kako bi razmijenili znanja, ideje i vještine te potencijalno zajednički organizirali inicijative na širem području Šibensko- kninske županije. Ovaj projekt bit će prilika za mlado stanovništvo ruralnih općina za usvajanjem znanja i vještina na alternativan način, drugačiji od onog koji se inače nudi u njihovim sredinama.

Grupe mladih od 4-5 sudionika iz ruralih područja cijele županije imati će priliku predstaviti svoju ideju, a tri tima s najboljim projektnim idejama istu će i realizirati. Kako će to ostvariti? Argonautin stručni tim prenijeti će sva znanja potrebna za uspješnu provedbu projekta, od početne ideje i projektnog ciklusa, sve do vidljivosti i  budžetiranja. 

Nakon stjecanja potrebnih znanja i vještina, svaki tim dobit će stručno vodstvo u obliku mentora koji će ih pratiti na svakom koraku i mentorirati ih kroz cijeli proces realizacije projekta. Iz Argonaute navode “Vjerujemo da uz dovoljno motivacije i pravo mentorstvo, mladi mogu krojiti svoje lokalne zajednice upravo za sebe”.

Ako upravo vi imate ideju koju želite realizirati, pratite udrugu Argonauta na društvenim mrežama (Facebook i Instagram, te web stranici), jer ćete uskoro imati priliku svoju ideju i  ostvariti, jer uskoro kreće i natejčaj.

Projekt će se provoditi do 31. prosinca, 2024. godine. Partneri na projektu su Općina Murter-Kornati i Općina Promina.

Projekt financira Središnji državni ured za demografiju i mlade kroz financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2023. godinu.

Lucija Dujić