Mladi Šibenčanin izradio legendarni Tijat od lego kockica

ŠIBENIK/SPLIT – U postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split stigla je maketa broda sagrađenog u Splitu 1955. godine. To samo po sebi i ne bi bila osobita vijest s obzirom da muzejska zbirka maketa broji preko 200 eksponata, ali je materijal ono što ovu maketu čini posebnom.

U dužini od gotovo 1 metra, maketu legendarnog broda „Tijat“ izradio je 28-godišnji Domagoj Trlaja iz Šibenika i to od najomiljenijih komadića plastike na svijetu: LEGO kocaka. Ovo pravo malo remek djelo dugo 95 cm, široko 17.5 cm, izrađeno je u mjerilu 1:40 od oko 9200 dijelova.  Domagoj je član kluba “KOCKICE” koji okuplja ljubitelje Lego kockica.

Foto: HPMS

Zašto baš „Tijat“, zašto baš Lego kockice upitali smo Domagoja?

– Lego kockice iz razloga što sam oduvijek se igrao sa njima, od malena uvijek mi je bilo zanimljivo rastaviti neki lego set koji bi dobio i složiti nešto iz svoje glave, naravno to je prestalo u tinejdžerskim danima – kazuje nam Trlaja.

–  Onda sam prije par godina slučajno na internetu vidio da postoji klub “KOCKICE” i tako malo po malo doznavao sam različite stvari vezane za lego zajednicu točnijeg naziva “AFOL – Adult Fan of Lego”.

Foto: HPMS

I kada sam odlučio da želim raditi maketu broda od kockica izabrao sam kao logični izbor za prvu maketu upravo starog dobrog „Tijata“ kojim sam kao i brojni Šibenčani plovio do obližnjih otoka.

I tada je počelo pronalaženje nacrta broda, nakon toga je išla digitalna izrada na računalu i narudžba kockica, a potom slaganje i spajanje naposlijetku ukupno dvije godine posla. Nakon što je neko vrijeme stajala kod mene odlučio sam kako bi bilo lijepo omogućiti da je vidi šira publika. U dogovoru s Ljubomirom Radićem, ravnateljem Hrvatskog pomorskog muzeja Split to smo sada i realizirali – pojašnjava Domagoj.

Foto: HPMS

– Maketa je stigla u pravo vrijeme, kada djeca i učenici često dolaze u muzej sudjelovati u aktivnostima vezanima za blagdan sv. Nikole i nadolazeće adventske radionice. Sigurno će izazvati mnogo interesa i pažnje. Muzej planira i daljnje aktivnosti vezane uz ovu nesvakidašnju prinovu u fundusu, a kako bi inspirirali publiku svih uzrasta na kreativnost, traženje novih vrsta doživaljaja svega vezanog uz more i pomorstvo – kazao je ravnatelj muzeja, Ljubomir Radić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod “Tijat” u prijedlogu za kulturno dobro RH: “Bilo bi dobro da bude Brod muzej”