Mještani Krvavice organiziraju akciju čišćenja zapuštenog zaštićenog kulturnog dobra

KRVAVICA – Mještani Krvavice pozivaju vas na akciju čišćenja betonskog kompleksa nekadašnjeg lječilišta Krvavica, koje godinama stoji zapušteno i naizgled besperspektivno.

Riječ je o nekadašnjem dječjem odmaralištu i lječilištu, futurističkom arhitektonskom kompleksu izgrađenog 60-ih godina prošlog stoljeća, usred guste borove šume te je kao takav proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. No unatoč zaštiti i velikoj arhitektonskoj vrijednosti, ovaj betonski kompleks godinama propada naočigled lokalnih i državnih vlasti, koji i dalje posežu za onom provjerenom metodom – ignoriraj i pravi se da ne znaš ništa o tome.

Foto: DAZ

Zahvaljujući mještanima Krvavice ova tužna priča o propadanju jednog vrijednog spomenika arhitekture možda dobije više medijske pozornosti i pažnje nadležnih institucija. Ovaj vikend organiziraju veliku akciju čišćenja područja bivšeg lječilišta u sklopu projekta Gradovi-Bolnice, a program će se odvijati u subotu i nedjelju.

Akcija čišćenja održat će se u subotu s početkom u 10 sati. U nedjelju, pak, slijede radionice, predavanja i terapijska šetnja koja počinje u 9 sati. U 10:30 planiran je participativan performans naziva PRIRODA i DRUŠTVO, a u 11 sati svi koje zanima povijest ovog futurističkog kompleksa mogu doći na arhitektonske priče u hodu.

Foto: DAZ

Zanimljivo će biti nakon šetnje jer su organizatori ove dvodnevne edukativno-ekološke akcije za nedjelju u 11:30 pripremili radionicu kreativne vizualizacije ŠTO BI BILO KAD BI BILO.

Za uključivanje u ovu akciju potrebna je prethodna prijava, a sve detalje i kontakte možete pronaći na Facebook stranici događaja.

K.B.