Misteriozni brod umalo potopio norveški obalni brod – Britanci misle da su krivi Rusi

Opsežnu akciju spašavanja izvele su sinoć švedska i danska obalna straža nakon što su primili poziv u pomoć s norveškog obalnog broda kojem je prijetila opasnost od potonuća. Posada broda tvrdi da ih je u rizičnu situaciju dovelo nepoznato plovilo koje im se tijekom nevremena ispriječilo po putu.

Norveški teretni brod Bjugnfjord (1.500 dwt), dug 60-ak metara, plovio je između Kopenhagena i Randersa u Danskoj kada je oko 20 sati poslao poziv u pomoć. Švedska pomorska uprava na teren odmah šalje dva helikoptera i patrolni čamac, a potražne helikoptere i fregatu šalje i Danska.

Po dolasku na lokaciju uočavaju manji teretni brod kojemu je prijetila opasnost od prevrtanja. Na sreću, nitko do 5 članova posade nije ozlijeđen i svi su uspješno evakuirani.

Iako zasad nema dokaza, posada unesrećenog norveškog broda rekla je spasiocima da ih je uznemiravalo nepoznato plovilo zbog čega su se našli u opasnosti od prevrtanja.

Britanska tvrtka za upravljanje sigurnošću EOS Risk Group objavila je na Twitteru poruku u kojoj se sugerira da se možda radi o ruskom ratnom brodu rekavši da su Rusi poznati po tome da su “agresivni i da provode nesigurne manevre” u regiji.

Vlasnik broda, Fosenfrakt, u razgovoru za švedski TV 2 rekao je da je plovilom zapovijedao iskusni kapetan koji je upoznat s tamošnjim vodama te da bi istraga trebala utvrditi što je dovelo do ove krajnje čudne i misteriozne situacije.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

STRAH OD RUSKE INVAZIJE Ruski brodovi u Baltičkom moru, Švedska i Danska šalju vojsku