Ministrica Vučković u Konavoskom polju: “Komasacija je dio strateškog plana ruralnog razvoja”

KONAVLE – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovali su na radnom sastanku na temu projekta Konavosko polje te posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pero Vukić i vinarije Crvik i Dubrovački podrumi.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić sa suradnicima pozvali su na rješavanje imovinskopravnih odnosa na Konavoskom polju i predstavili poduzete korake te plan rješavanja. Ministrica Vučković nakon sastanka je izjavila kako će Ministarstvo poljoprivrede dati punu podršku projektu Konavosko polje.

– Gospodin Lasić je sa svojim timom već poduzeo određene korake u dijelu koji se odnosi na početnu projektno-tehničku dokumentaciju i idejno rješenje te nam ih je prezentirao, a mi smo se kao Ministarstvo poljoprivrede obvezali da ćemo vrlo skoro i konkretno podržati ovaj projekt, prvenstveno sufinanciranjem preostalog dijela dokumentacije, procjenom vrijednosti zemljišta, sudskog vještačenja i slično. Sljedeći korak su izmjene regulative koje se odnose na komasaciju koja je ušla u plan normativnih aktivnosti za narednu godinu. Taj zakon će se, na inicijativu juga Hrvatske, promijeniti i konačno s takvim izmjenama biti primjenjiv. Također, komasacija je bila, i bit će, dio Programa ruralnog razvoja i budućeg Nacionalnog strateškog plana. Vjerujem da ćemo ostvariti ovaj prvi pilot projekt Konavosko polje – izjavila je ministrica Marija Vučković nakon sastanka.

Na sastanku s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave razgovaralo se  i o budućim projektima sufinanciranima iz EU fondova, koji će pomoći dodatnom razvoju županija i općina. Do sada je iz Programa ruralnog razvoja, mjere tržišne i izravne potpore te Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  ugovoreno 457 milijuna kuna potpore i isplaćeno 339 milijuna kuna, pri čemu je području Općine Konavle dodijeljeno 30.5 milijuna kuna, a isplaćeno 14 milijuna kuna.

D.G.