Ministrica Vučković o talijanskom proglašavanju gospodarskog pojasa: “To neće utjecati na naše ribare”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković se danas očitovala o odluci o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u Italiji, koja ovih dana ide pred njihov parlament.  Učinila je to s odmakom od mjesec dana i tek na novinarski upit, dva tjedna nakon što je Morski HR objavio članak o ovome.

– Dakle, riječ je o isključivo o gospodarskom pojasu. Treba reći da je u Hrvatskoj proglašen Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas, to znate, već godinama. To je dio, praktično, ako se mogu tako izraziti, gospodarskog isključivog pojasa i baš mi je drago što ste me to pitali zato što u području ribarstva, koje je uređeno zajedničkom ribarskom politikom, nema nikakve razlike između zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i isključivog gospodarskog pojasa. Razlike su u nekim drugim gospodarskim djelatnostima, ali u području ribarstva nema nikakve. Mi već godinama štitimo naše ribarstvo i područje vanjske granice teritorijalnih voda prema granici s Italijom u epikontinentalnom pojasu.

Poznato mi je, da, mi kontaktiramo naše talijanske kolege, poznato nam je. Već posljednjih nekoliko godina provodimo i dosta zajedničkih mjera, jedan dobar primjer je Jabučke kotline, koja je kao primjer ušla i evo, kao primjer ušla i među… i na sjednice međunarodnih tijela koje se bave ribarstvom, ne samo Europske komisije, nego i drugih – pokušala je, pomalo nevješto pojasniti ministrica Marija Vučković (video možete pogledati na N1).

Dio ribara se boji da bi usvajanje prijedloga od strane Talijanskog parlamenta mogao imati posljedice i olakšati talijanskim ribarima, dakle, to ne dolazi u obzir?

– Ne, ne… to je pod trogodišnjim režimom, dogovorili smo i produžetak, provode se mjere i već ima i pozitivne učinke na demerzalne resurse Republike Hrvatske, odnosno i Republike Italije – odgovorila je hrvatska ministrica poljoprivrede.

Ako to Talijanima nije problem, zašto je onda nama nazvati ZERP pravim imenom?

Podsjetimo, na naš upit o primjeni Gospodarskog pojasa s hrvatske strane, prije tri mjeseca Ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da je nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, područje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa postalo dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica EU vezano za zaštitu morskog okoliša, koji su ujedno Republici Hrvatskoj posebno bitni i koji se do ulaska Hrvatske u EU nisu primjenjivali na države članice EU. Tako se ribolov u ZERP-u odvija isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici EU, ribarska plovila EU imaju jednako pravo pristupa tim vodama i ne može im se zabraniti pristup (ni naplaćivati), a pravo nadzora i kontrole provedbe tih pravila imaju svi hrvatski inspektori koji sada kao inspektori EU mogu u ZERP-u kontrolirati sve ribarice, uključujući i ribarice drugih država članica.

Na taj način Republika Hrvatska u Jadranu ostvaruje sve bitne sadržaje isključivog gospodarskog pojasa, a ostvaruje ih u skladu s međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU.

Početkom 2018. godine, a potom i u travnju 2019. godine u Hrvatskom saboru su održane rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru (predlagatelja Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista), koja nije rezultirala donošenjem odluke o formalnom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (20 glasova „za“, 78 „protiv“ i 4 „suzdržana“), te je tako, za razliku od Italije koja otvoreno zagovara proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, Hrvatski sabor većinom glasova to za svoj pojas, odbio proglasiti.

Na kraju je logično postaviti jedno vrlo otvoreno pitanje; ako je ZERP zapravo “gospodarski pojas”, kako se želi prezentirati hrvatskoj javnosti (dok se Bruxellesu prezentira nešto sasvim drugo), ako Italija nema problem s javnim priznanjem da želi proglasiti upravo “isključivi gospodarski pojas”, što slijedom događaja može i Republika Hrvatska, u čemu je zapravo problem nazvati onda ZERP pravim imenom?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Talijani najavljuju proglašenje ekskluzivne ekonomske zone, odnosno isključivi gospodarski pojas
Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”