Ministrica turizma: “U svibnju kreće cijepljenje turističkih radnika”

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Novom danu N1 televizije govorila je o planovima za oporavak turističkog sektora.

– Oko pet posto plana oporavka namijenjeno je za turizam. Sektor se mora oporaviti i postati otporan na nove ugroze. Cilj je kretanje ka zelenom i digitalnom smjeru, tranziciji. Resoru smo najviše sredstava namijenili za diverzifikaciju turizma, različitih posebnih oblika turizma koji su pokazali veliku otpornost i potražnju. Nedostaje nam kvalitetnih smještajnih kapaciteta, mi smo na 10 posto hotelskih kapaciteta. Svi će projekti morati dokazati zeleni i digitalni aspekt da bi mogli dobiti EU sredstva”, rekla je Nikolina Brnjac.

Turistički sektor je i prošle godine ozbiljno shvatio situaciju, istaknula je.

– U razradi epidemioloških mjera sudjelovao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo i stručnjaci iz turizma, i educiralo se ljude na terenu… Mi smo napravili dvije investicije, jedna je u zelene i digitalne investicije, a druga je jačanje diverzifikacije i specifikacije turizma uz jačanje infrastrukture. Hrvatska se mora odmaknuti od sezonalnosti i okrenuti se proizvodima koji omogućuju razvoj turizma cijele godine. Imamo bezbroj mogućnosti sada da napravimo taj zaokret – rekla je Nikolina Brnjac i dodala da je Vlada do sada preko 10 milijardi uložila u očuvanje radnih mjesta i nastavlja se s time.

Djeci za ulazak u Hrvatsku ne treba potvrda

S MUP-om i HZJZ-om surađuju svakodnevno i pripreme za sezonu su u tijeku, istaknula je ministrica.

– Uredba EK nam daje smjernice da oni koji su preboljeli koronu, testirani su ili cijepljeni mogu putovati. MUP i HZJZ- rade na integriranom pristupu. Na razini EU-a radi se na jedinstvenom kriteriju za cijelu EU. Zeleni digitalni certifikat treba služiti jasnim kriterijima na razini unije – rekla je Nikolina Brnjac i dodala da je Hrvatska odlučila da ne radi razliku između cjepiva kada su u pitanju treće zemlje.

– Cilj je da svaka potvrda bude vjerodostojni dokument koji potvrđuje ispravnost informacije o cijepljenju. Za turizam nam je važno da se taj sustav što prije uspostavi. U prijedlogu Komisije stoji prijedlog prihvaćanja i antigenskih testova. Djeca do sedam godina ne moraju imati nikakvu potvrdu, nego slobodno mogu ulaziti, a svi stariji moraju imati potvrdu negativnog testa – rekla je Brnjac.

Kazala je kako su prije par mjeseci pokrenuli anketu koja je pokazala da bi se 70 posto turističkih djelatnika željelo cijepiti.

– U dogovoru s HZJZ-om bi se početkom svibnja cijepili turistički djelatnici. To je i epidemiološka mjera, jer su u kontaktu s nizom različitih gostiju i bit će teško pratiti kontakte. Prva skupina su oni u direktnom kontaktu s gostima, konobari, kuhari… Računovodstvo i udaljeno osoblje od turista nisu na prvoj liniji – rekla je Brnjac.

Svi koji rade u turizmu prijavljuju se za oznaku Stay safe in Croatia, a provjeravat će se pridržavaju li se svi epidemioloških mjera, kazala je.

– Samo pridržavanjem mjera možemo osigurati ostanak zemlje u zelenom – naglašava ministrica.

Ove godine teško da će biti tuluma

Kazala je kako se svi trebamo pridržavati mjera.

– Svima je to jasno uz ove brojke. Moramo se osvijestiti, držati distancu i brinuti o svojim bližnjima. Sadašnje upute HZJZ-a ne idu u smjeru održavanja velikih tuluma na plažama i sličnih događaja – rekla je Brnjac.

Kazala je kako su hotelijeri zadovoljni interesom gostiju.

– Interes nije kao prije pandemije, ali su zadovoljni s obzirom na situaciju – kazala je Bunjac za N1.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo turizma najavilo početak cijepljenja turističkih djelatnika