Ministrica Brnjac: Bez uvedenih mjera ne bi bilo niti turističke sezone

OPATIJA – U Opatiji se održava sastanak premijera, ministara, lokalnih dužnosnika, gospodarstvenika i turističkih djelatnika o daljenjem tijeku sezone, dosadašnjim rezultatima kao i o epidemiološkim mjerama, bez kojih prema mišljenju ministrice turizma, ove godine ne bi niti bilo turističke sezone.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac kazala je u razgovoru za N1 kako je dosadašnji tijek sezone izvan svih očekivanja te da je prema fiskaliziranim računima popunjenost hotela i kampova bolja nego rekordne 2019. godine.

Foto: Pixabay / Ilustracija

– Prema svim brojkama možemo biti zadovoljni rezultatima. Odgovornost turističkog sektora bila je velika, mjere se poštuju i to je najvažnije da bismo imali dobar rezultat za cijelu godinu. Booking je dobar i za rujan i listopad, pa možemo imati dobru turističku godinu – izjavila je Brnjac za N1.

Razumije situaciju ugostitelja, no vjeruje da su i oni svjesni kako uz ove mjere Hrvatska može iznijeti dobru turističku godinu. Predsezona je, kaže Brnjac, bila slaba, ali da bi rujan i listopad to mogli popraviti. Pohvalila je mjere koje je donio Stožer, a zahvaljujući kojima je Hrvatska trenutačno najsigurnija zemlja na Mediteranu.

– Mislim da se svi u turističkom sektoru slažu da je važno nastaviti raditi, i zato su mjere donesene. I na velikim se okupljanjima treba pridržavati svih propisanih mjera. U kontaktu smo i sa županijskim stožerima, Istarska ima najviše turista, no mislim da župani mogu biti zadovoljni situacijom, kao i ostatak turističkog sektora – kazala je ministrica turizma.

Upitana je i za slučaj otkazivanja rezervacija domaćim gostima u korist stranih gostiju. Kaže da to ne daje dobru sliku Hrvatske prema javnosti te da se takvi slučajevi mogu namiriti sudskim putem.

K.B.