Ministarstvo unutarnjih poslova i poslodavci dogovorili jednostavnije i brže izdavanje dozvola za strane radnike povratnike

Odmah nakon završetka glavne turističke sezone nastavljen je zajednički rad Ministarstva unutarnjih poslova RH i poslodavaca kako bi se ubrzalo i olakšalo izdavanje radnih dozvola za strane radnike. Osnovana je operativna skupina između poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu te HZZ i MUP-a koja je u kratkom roku osmislila rješenje koje će značajno pojednostaviti procedure za izdavanje dozvola za takozvane radnike povratnike.

U tu svrhu pripremljena je uputa za policijske uprave i policijske postaje kao i preporuke za poslodavce za pravilno podnošenje zahtjeva, a kako bi se cijeli postupak olakšao na zadovoljstvo obje strane. U sljedećim danima dostavit će se detaljne upute za prijave za radnike povratnike policijskim upravama kao i poslodavcima.

Također, 12. siječnja 2023. godine bit će održana radionica na kojoj će se poslodavcima detaljno objasniti model izdavanja dozvola kao i načini pravilnog podnošenja zahtjeva.  

Dodatno, u tijeku je ispitivanje mogućnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a na način da se kroz aplikaciju omogući provjera  statusa postupka – je li zahtjev obrađen, kada je izdana radna dozvola i ostale informacije.  

Ovaj način suradnje i komunikacije između javnog i privatnog sektora pokazao je odlične rezultate te može biti ogledni primjer efikasne i kvalitetne komunikacije koja rezultira rješenjima koja s jedne strane rasterećuju djelatnike MUP-a, a s druge strane osiguravaju kvalitetan odgovor za probleme na tržištu rada.

Foto: Pixabay

- Naše ministarstvo je u kratkom roku od inicijative ostvarilo dijalog s predstavnicima poslodavaca u turističkom sektoru, a kako bi se ubrzao i pojednostavio postupak izdavanja dozvola za boravak i rad, posebice za sezonske radnike koji su u RH nekoliko sezona uzastopno. Dogovorenim konkretnim mjerama zadovoljni su i poslodavci i naše Ministarstvo i to je put kojim ćemo nastaviti daljnju suradnju. Prva sljedeća takva prilika je već njihovo uključivanje u izradu nove Imigracijske politike RH - istaknuo je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

- Ovakav dijalog između MUP-a i poslodavaca je odličan primjer kvalitetne i efikasne suradnje koja vrlo konkretno pomaže poslodavcima i radnicima. U kratkom roku smo olakšali kontinuirano zapošljavanje stranih radnika  koji su se ranijih godina dokazali kao kvalitetni radnici. Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu - istaknula je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

- Zahvaljujemo MUP-u na suradnji koju smo u ove godine, kao i prošle, počeli na vrijeme kako bi spremni dočekali iduću turističku sezonu. Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake. Dogovorili smo da ćemo i dalje nastaviti sa zajedničkom suradnjom kako bi dodatno unaprjeđivali cjelokupan sustav - poručio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

I.B.