Ministarstvo mora pomorcima produljilo valjanost breveta: “COVID-19 se može proglasiti višom silom”

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodatno produljuje valjanost svjedodžbi pomorcima kojima se uslijed restrikcija, uzrokovanih pandemijom COVID-19 zakomplicirao iskrcaj s broda.

– Uslijed utjecaja COVID-19 pandemije koja je pomorsku industriju dovela u situaciju kakvu nismo mogli zamisliti u moderno doba, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske je u prethodnom razdoblju utvrdilo mehanizme za izvanredno produljenje valjanosti svjedodžbi i dokumenata pomoraca, a koji su bile na snazi zaključno do 31. prosinca 2020. godine – kazali su iz Ministarstva mora za Morski HR.

– Budući da su mjere zaključavanja nametnute od strane mnogih država još uvijek na snazi, što rezultira nemogućnošću organizacije smjene posade u mnogim zemljama i unatoč Rezoluciji Generalne skupštine UN-a donesenoj u prosincu 2020. u skladu sa kojom su pomorci prepoznati kao ključni radnici u prvom redu kako bi se olakšala njihova smjena i repatrijacija, još uvijek nažalost postoji određeni broj pomoraca koji su ukrcani i čije svjedodžbe i dokumenti uskoro istječu, a kompanije nemaju nikakve mogućnosti organizirati smjenu i repatrijaciju tih pomoraca.

U tom pogledu, kao i u kontekstu u kojem se COVID-19 može proglasiti višom silom i imajući na umu da pomorci nisu u mogućnosti samostalno riješiti situaciju uzrokovanu mjerama i ograničenjima putovanja, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske odlučilo je usvojiti još jednu dodatnu i izvanrednu mjeru vezanu uz produljenje valjanosti svjedodžbi i dokumenata pomoraca, kako bi se tim pomorcima omogućio daljnji zakoniti rad na brodu do sljedeće luke u kojoj se može organizirati njihova smjena i repatrijacija.

Stoga je predmetnim smjernicama objavljenim 3. ožujka 2021. godine, izvanredno dana mogućnost dodatnog produljenja valjanosti hrvatskih svjedodžbi i dokumenata pomoraca za pomorce koji su trenutno ukrcani ili će biti ukrcani na brod s važećim svjedodžbama i dokumentima, ali koji će isteći nakon isteka redovno sklopljenog ugovora o radu pomoraca uslijed nemogućnosti organizacije smjene posade i repatrijacije pomorca, pri čemu će takvo izvanredno produljenje biti valjano najkasnije do iskrcaja i repatrijacije tog pomorca – pojasnili su svoju odluku iz resornog ministarstva.

Dokument kojeg je Ministarstvo mora objavilo na engleskom jeziku, u cijelosti možete pročitati OVDJE.

D.G.