Ministarstvo mora objavilo popis plovila koja brišu s popisa jer vlasnici nisu podmirili naknade

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i ove godine namjerava brisati brodice zbog neplaćenih naknada (za 2020. i 2021.).

Na Elektroničkoj oglasnoj ploči upisnika brodova, Ministarstvo je objavilo popis brodica i jahti koje će biti brisane jer za iste nije plaćena naknada za korištenje pomorskog dobra i svjetlarine u posljednje dvije godine.

Podsjetimo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uspostavilo je Upisnik brodova Republike Hrvatske, kao jedinstveno mjesto upisa svih pomorskih objekata hrvatske državne pripadnosti, čime se napustio dosadašnji sustav višestrukih upisnika i očevidnika koji su vođeni na razini lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija te pojedinih vrsta pomorskih objekata.

Nastavno na to, krajem 2020. godine započet je postupak sređivanja podataka u Upisniku brodova. Također, kako bi se u potpunosti uredili podaci o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata, Zakonom o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisao se čitav niz novih odredbi koje se odnose na upis pomorskih objekata te sređivanje podataka o pomorskim objektima i vlasnicima pomorskih objekata.

Na popisu se nalazi gotovo 9 tisuća plovila, a nalazi li se na njemu i vaše, provjerite OVDJE.

D.G.