Ministar Butković obišao projekt dogradnje luke Baška i sudjelovao na svečanoj sjednici Općine

BAŠKA – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na svečanosti povodom obilježavanja Dana Općine Baška, na otoku Krku, gdje je pred početak svečanosti položio vijence na mjesno spomen obilježje Domovinskog rata.

Tijekom boravka u Baškoj, ministar Butković obišao je i gradilište projekta “Dogradnja Luke Baška” s načelnikom Općine Tonijem Juranićem i ostalim uzvanicima proslave Dana Općine Baška.

Nakon obilaska gradilišta, ministar Butković dao je izjavu za medije u kojoj je istaknuo važnost dogradnje mjesne luke za Bašku, a za što su osigurana bespovratna sredstva iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Naime, projekt “Dogradnja Luke Baška” jedan je od ukupno 22 projekta unaprjeđenja lučke infrastrukture koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sufinancira bespovratnim europskim sredstvima u okviru investicijskog ciklusa, koji se provodi diljem Jadranske obale, ukupno vrijednog oko 2 milijarde kuna.

Foto: MMPI

Dovršetkom ovog projekta, što je planirano do kraja ove godine, omogućit će se odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove, a projekt će promijeniti i cjelokupnu vizuru Baške i ova šetnica i lukobran, mislim da će od ovog projekta cijela Općina drugačije živjeti – rekao je ministar Butković.

Projekt dogradnje luke Baška, koji provodi Županijska lučka uprava Krk, ukupno je vrijedan više od 41 milijun kuna, a s 39,7 milijuna kuna sufinancira se bespovratnim sredstvima Eurospke unije. Projektom je predviđena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva (faza 1) za 50,55 m mjereno s vanjske strane te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva (faza 2) za 105,00 m mjereno s vanjske strane.
Provedba projektnih aktivnosti osigurat će nužnu zaštitu akvatorija unutar lučkog područja luke Baška, omogućiti odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove, osigurati preduvjete za razvoj linijskog prometa, omogućiti kvalitetnije povezivanje stanovništva otoka Raba s kopnom preko luke Baška te podignuti razinu usluge za korisnike javnih brodskih linija.

Nakon obilaska gradilišta luke u Baškoj, ministar Butković sudjelovao je i na Svečanoj sjednici Općinskog Vijeća Baške.

Z.G.