Ministar Beroš: Hrvatska će za manje od mjesec dana imati uspostavljenu Hitnu helikoptersku medicinsku službu

SPLIT - U samoj završnici uspostave Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) u Republici Hrvatskoj, današnjim otvaranjem rekonstruiranog helidroma Firule KBC-a Split te nastavkom edukacije medicinskih članova posade HHMS-a ostvarujemo značajan napredak u provedbi strateškog projekta ove Vlade te brojimo manje od trideset dana do operativnosti HHMS-a - izjavio je ministar zdravstva dr. Vili Beroš.

Rekonstrukcija vrijedna više od 855.000 eura sredstvima koje je Ministarstvo zdravstva osiguralo u državnom proračunu, ulaganje je kojim će helidrom KBC-a Split dobiti najsuvremeniju opremu i signalizaciju koja osigurava dnevne i noćne letove, a omogućit će i međunarodnu certifikaciju sukladno važećim zakonima i pravilnicima od strane Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. 

- Važnost rekonstrukcije Helidroma Firule ima za mene poseban značaj. Više desetaka puta sam letio helikopterom kao dio liječničkog tima i pamtim veliki ponos i sreću kada je pacijent pravovremeno dobio zdravstvenu skrb zahvaljujući našoj koordinaciji. Ne zaboravimo da je i Helidrom Firule izgrađen uz KBC Split kao strateški zdravstveni objekt na početku Domovinskog rata da bi omogućio brzi helikopterski prijevoz ranjenih branitelja s prve crte obrane do bolnice za što brže njihovo zbrinjavanje u svrhu spašavanja života i/ili smanjenja tjelesnog invaliditeta. Helidrom Firule godišnje broji 500 helikopterskih intervencija te je samim time helidrom visokog značaja u Hrvatskoj presudan u organizaciji spašavanja životno ugroženih pacijenata - istaknuo je ravnatelj KBC-a Split dr. sc. prim. Julije Meštrović.

Zlatni sat za najudaljenija otočna područja

Na riječi ravnatelja nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. naglasivši da ne postoji opravdanije ulaganje od onog uloženog u spašavanje ljudskih života, a helidrom KBC-a Split omogućit će HHMS-u zbrinjavanje hitnih pacijenata iz udaljenih i otočnih područja u okviru „zlatnog sata“ čime će se dodatno unaprijediti dostupnost hitne medicinske skrbi na širem području Dalmacije.

- Prije prve intervencije, ukupno sto medicinskih članova posade HHMS završit će potrebnu edukaciju koja će jamčiti sigurnost prilikom HHMS operacija i članovima tima i hitnim pacijentima. Svi liječnici i  medicinske sestre i tehničari koji će raditi u HHMS-u imaju višegodišnje iskustvo rada u djelatnosti hitne medicine i educirani su o standardiziranim medicinskim postupcima pružanja hitne medicinske skrbi, a edukacije će im pružiti specifična znanja potrebna za rad u helikopterunadodala je ravnateljica .

- Odlučno nastavljamo s provedbom zdravstvene reforme te ostvarenjem naše misije pozicioniranja pacijenta u fokus. Uspostavom HHMS-a, uz brze brodice i postojeću zemaljsku hitnu službu, ispunjavamo reformske mjere u području hitne medicine i dodatno osiguravamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Lijepe naše. Organizacijski, vremenski i operacijski zahtjevan projekt uspostave HHMS-a podrazumijeva uspostavu baza, helidroma i sletnih površina, kadrovsku reorganizaciju zdravstvenog osoblja, brojne protokole te nadasve snažnu suradnju svih dionika projekta. U kontekstu pozicioniranja Hrvatske kao turistički poželjne i sigurne destinacije, modernizacija splitskog helidroma predstavlja dodanu vrijednost kad uzmemo u obzir da KBC-u Split gravitira oko 1,5 milijuna stanovnika, a tijekom ljetne sezone i pola milijuna turista - zaključio je ministar zdravstva Beroš.

D.G.